dodon-basescu

Curtea Supremă de Justiție refuză examinarea conflictului dintre Igor Dodon şi Traian Băsescu. Dosarul a fost transmis la Judecătoria Chişinău

Vasile Cojocari

"Ieri, 31 ianuarie 2017, în a doua parte a zilei am făcut cunoştinţă cu încheierea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) prin care cererea de chemare în judecată adresată de Traian Băsescu către Igor Dodon privind anularea decretului din 6 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei, a fost expediată spre examinare Judecătoriei Chişinău”, a declarat Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru MEDIAFAX.

CSJ recunoaşte că Legea cetăţeniei şi Legea contenciosului administrativ prevăd competenţa specială a CSJ de a examina legalitatea decretelor prezidenţiale cu caracter individual, însă, interpretează că judecarea aceastei cauze ar fi de competenţa Judecătoriei Chişinău, susţine avocatul lui Traian Băsescu.
"CSJ susţine că ar avea prioritate prevederile art. 33 indice 1 al Codului de Procedură Civilă (CPC), care a fost adoptat mai recent de către Parlament (regula priorităţii actului normativ posterior în cazul conflictului de lege). Conform acestei prevederi «judecătoriile examinează şi soluţionează în fond toate pricinile civile, dacă legea nu prevede altfel». Încheierea este irevocabilă fără drept de atac", a mai spus Andrei Bivol.