Daniel Ioniță

Daniel Ioniță a fost rechemat din funcția de Ambasador al României la Chișinău. Cine va fi noul Ambasador al României

Redacția Liber TV

Daniel Ioniță a fost numit ambasador al României la Chișinău în anul 2016. Pe 7 iulie 2016 acesta și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti.

În același timp, Cristian-Leon Țurcanu, care a fost din 2016 ambasador al României în Ucraina, va fi numit în funcția de ambasador al României în Republica Moldova.

„În urma aprobării și semnării de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, au fost publicate, la 4 februarie 2022, decretele de rechemare a 10 ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României, care urmează să își încheie misiunea, conform legii, în termen de 90 de zile de la această dată. Corelativ, au fost înaintate de către Ministerul Afacerilor Externe 12 propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea acestora era vacantă”, anunță MAE din România.

Cristian-Leon Țurcanu este diplomat de carieră. Exercită, din 2016, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina. Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008.

În Centrala MAE, a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014. Vorbește limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă.