dans

Dansează pentru pace!

Beatrice Dornean

Din 2012 IBDF a fost declarat de către UNESCO un eveniment de talie internaţională. Astfel, pregătirile pentru acest festival încep cu mult timp înainte. În ajutorul organizatorilor locali, cu șase săptămîni înainte de începutul evenimentului, au venit 30 de voluntari internaţionali din 17 ţări ale Europei, printre care și Republica Moldova. Acești tineri sunt participanţi ai proiectului European Voluntary Service din cadrul programului educațional Erasmus+. Cazarea și instruirea acestor tineri voluntari este asigurată de Uniunea Europeană, care prin intermediul programul Erasmus+ încurajează dezvoltarea personală și menţinerea păcii între popoare.

Dialogul intercultural creează mediul perfect pentru realizarea scopului programului Erasmus+: asigurarea cooperării și păcii între oameni deoarece înţelegerea și acceptarea diferenţelor culturale contribuie la eliminarea prejudiciilor, stereotipurilor și discriminării.

Pe parcursul a șase săptămîni voluntarii sunt implicați în diverse activități de instruire ca “Abilități de comunicare și arta oratorică” sau “Cum să rezolvi un conflict?”. Cu atât mai mult tinerii au posibilitatea de a învăța bazele limbii turci și de a explora cultura țării-gazdă, dar și a celorlalte țări participante.

În același timp, voluntarii lucrează în domeniile media și promovare, scriu articole, creează reportajelor, lansează concursuri și flashmob-uri. Printre voluntari sunt și dansatori profesionali, care în cadrul proiectului de voluntariat EVS șansa de a organiza show-uri pentru a susţine realizarea cu success a festivalului IBDF.

După încheierea festivalului, respectiv și a proiectului EVS, acești tineri vor fi capabili să aplice cunoștinţele dobîndite în localitatea natală. Pe durata ultimii săptămîni a lunii mai, dansatori din diferite colţuri ale lumii se vor aduna în Bodrum pentru a fi parte a festivalului IBDF.

Iar care este motivația voluntarilor? Ei sunt dornici de a avea un impact pozitiv asupra lumii în care trăiesc. Prin cooperare și efort comun, tinerii descoperă și răspîndesc puterea dansului.

Urmărește progresul lor: https://www.facebook.com/Bodrum-YouthCulture-Art-Centre-1600651463509996/?fref=ts