De astăzi consumatorii achită cu peste 3 lei mai puțin pentru gaz. Care sunt noile tarife

Ala Găină

De astăzi, locuitorii Republicii Moldova vor achita cu peste 3 lei mai puțin pentru un metru cub de gaze consumate. Se întâmplă după ce decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind micșorarea tarifului a fost publicată în Monitorul Oficial, din 23 februarie.  

Amintim că ANRE a decis în ședința din 21 februarie, să scadă tariful la 13,39 lei/m3 (fără TVA), ceea ce înseamnă că în facturi prețul pentru un metru cub de gaze naturale va fi de 14,47 lei, cu TVA inclus.

Potrivit deputatului PAS Radu Marian de această micșorarea a prețului vor beneficia aproximativ 374 mii consumatori care sunt în categoriile primare de compensații (au deja un tarif mai mic decât cel aprobat azi), precum și cei care nu s-au înscris în programul de compensații.

Până acum, consumatorii casnici achitau un preț de 16,73 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze naturale consumate sau 18,07, cu TVA inclus.

Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost făcută în luna iunie 2023, atunci când prețurile au scăzut cu circa 38 la sută, sau cu aproximativ 11 lei.