De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 21 de ore

De Ziua Internațională a Libertății Presei, jurnaliștii au manifestat în fața Ambasadei Federației Ruse

Ala Găină

În contextul Zilei Internaționale a Libertății Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova a organizat marți, 3 mai 2022, un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor uciși în Ucraina.

Participanții la eveniment au afișat timp de câteva minute fotografiile cu persoanele decedate și mesajul: „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului”. 

Considerăm că pot fi calificate crime de război atunci când jurnaliștii sunt arestați, deținuți, torturați, omorâți în mod deliberat. Cei care se fac responsabili pentru crimele de război ar trebui să poarte răspundere conform prevederilor legislației naționale, dar și internaționale. Am venit în fața Ambasadei Federației Ruse pentru că spunem cu toată tăria că este un abuz împotriva libertății presei, împotriva libertății în Ucraina”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, a confirmat că una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă presa în prezent vizează securitatea.

În calitate de jurnaliști, mai ales cei de investigație, noi nu ne-am simțit în deplină securitate niciodată. Acum, când avem un război la hotarele Republicii Moldova și o zonă care nu este controlată de Republica Moldova, dar e plină de armament și de oameni pe care nu îi înțelegem – securitatea e importantă și pentru cetățeni, și pentru jurnaliști”, a spus Alina Radu.

Conform organizațiilor Reporteri fără frontiere și Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, de la începutul războiului din Ucraina, cel puțin șapte jurnaliști au decedat în timpul exercitării misiunii profesionale. Este vorba despre Evghenii Sakun, Brent Renaud, Pierre Zakrzewski, Alexandra Kuvșinova, Oxana Baulina, Max Levin și Mantas Kvedaravicius.