Doi cetățeni ruși, trimiși în judecată pentru declarații mincinoase organelor de urmărire penală

Ala Găină

Doi cetățeni ruși vor ajunge pe banca acuzaților pentru că ar fi făcut declarații mincinoase organelor de urmărire penală. Potrivit Procuraturii Anticorupție, dosarul a fost inițiat în decembrie 2020 în baza unui denunț, ulterior fiind conexate și alte cauze penale.

Conform probelor administrate, cei doi cetățeni ai Federației Ruse au prezentat cu bună știință organului de urmărire penală, în calitate de martori, declarații mincinoase, în vederea obținerii unor bunuri materiale. Astfel, învinuiții fiind administratori și beneficiari ai unei companii, au afirmat că ar fi fost deposedați ilegal de o creanță în valoare de peste 46 milioane lei, fapte care nu corespundeau realității.

Cei doi s-au eschivat de la organul de urmărire penală. Pentru că se cunoștea locul aflării lor peste hotare, le-a fost înaintată acuzarea prin comisie rogatorie, ordonanțele de punere sub învinuire aducându-li-se la cunoștință de către reprezentanții organelor competente ale Federației Ruse, cu prilejul executării cererii de asistență juridică internațională înaintată de PA.

Astfel, învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția de comiterea infracțiunii incriminate, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Conform legislației, aceștia riscă amendă în valoare de la 27 500 la 57 500 lei sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

Totodată, în vederea garantării executării pedepsei, a fost aplicat sechestru pe bunurile deținute în proprietate de către învinuiți, în valoare de aproximativ 120 000 lei.