Fetițe decedate

Două fetițe nou-născute au decedat la Spitalul Nr.1 din Capitală

Ariadna Bulat

Managerul spitalului spune că femeia a fost adusă cu Urgența la spital, nașterea fiind declanșată de o serie de afecțiuni perinatale. Micuții s-ar fi născut și ei cu afecțiuni grave.

Șeful instituției medicale Iurie Dondiuc a menționat pentru sursa citată că micuții s-ar fi născut cu infecții intrauterine însă nu a spus și care sunt acestea și dacă erau incompatibile cu viața. Cert este că micuții aveau organele subdezvoltate, iar de când s-au născut au fost menținuți în reanimare.

Conform investigațiilor, nou-născuții ar fi avut septicemie, însă managerul susține că nu este cunoscută sursa infecției, motivele fiind multiple. În rezultat, aceștia au dezvoltat insuficiență poliorganică.

Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, a declarat că mâine o comisie se va întruni pentru a afla exact ce s-a întâmplat. Corpurile neînsuflețite au fost luate de părinți, fără să fie realizată necropsia, dar și fără ca părinții să semneze un acord în scris.

„Există două documente contradictorii în ceea ce privește necropsia. Conform unui ordin al Ministerului Sănătății, toți copiii decedați trebuie supuși procedurii, iar conform altuia aceasta nu poate fi realizată fără permisiunea părinților. Deocamdată nu știm ce s-a întâmplat. Am creat o comisie care va analiza cazul. Mâine avem prima întrunire”, a spus Mihai Moldovanu.

La rândul său, Iurie Dondiuc spune că medicul era obligat să elibeze părinților corpurile neînsuflețite. De asemenea, managerul susține că doctorul a fost cel care a chemat Poliția după acest incident.

Potrivit acestuia, rata de supraviețuire a copiilor prematuri cu infecții intrauterine este scăzută, motiv pentru care nu ia în calcul o greșeală medicală.