Două persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la soba din locuință. Care este starea acestora

Ala Găină

Două persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, emanat de la soba din locuință. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 11 martie în satul Țareuca, raionul Rezina. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 18:31. La fața locului au fost îndreptați salvatorii, care au evacuat din locuință proprietarul, un bărbat în vârstă de 73 de ani, cu semne vizibile de intoxicație, care nu se putea deplasa de sine stătător.

A doua persoană, soția acestuia, în vârstă de 69 de ani a ieșit din casă, fiind ajutată de vecini, până la intervenția pompierilor. Persoanele au fost preluate de echipa de medici și transportate la spitalul raional pentru îngrijiri de rigoare. La moment starea acestora este stabilă. Incendiu în locuință nu s-a produs, iar toate circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre necesitatea respectării regulilor de siguranță în perioada sezonului rece în timpul utilizării sobelor și altor instalații de încălzit. În vederea evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele care funcționează pe combustibil solid, dar și să nu păstreze mobilier sau haine în apropierea sursei de încălzit. Mai mult, pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins.

În caz de situații de risc și excepționale cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Pentru evitarea cazurilor de intoxicație cu produsele de ardere emanate de la sobe, IGSU reamintește importantele reguli de securitate printr-un spot social de prevenire, lansat anterior.