Duminica iertării: Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Lăsatul Secului – ultima zi înainte de Postul cel Mare

Adrian Sirbu

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, 17 martie, Lăsatul Secului – ultima zi înainte de Postul cel Mare, numită şi Duminica iertării. Credincioşii obişnuiesc să intre cu inima curată în cea mai importantă perioadă a anului din punct de vedere spiritual şi religios.

De luni, 18 martie, creștinii ortodocși vor intra în Postul Mare, cel mai aspru post de pe parcursul anului. Timp de șase săptămâni, enoriașii nu vor mânca produse din carne, lactate, ouă și se vor abține de la plăcerile trupești. Consumul produselor din pește va fi permis doar în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Paști, dar și de Bunavestire.

Aceasta este perioadă în care trebuie să facem cât mai multe fapte bune pentru semenii noştri, să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, să mergem la biserică și să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi.

Postul cel Mare mai este și o călătorie spre rai, din care Adam a fost scos pentru neascultare. De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate.

În 2024, sărbătoarea Învierii Domnului cade pe data de 5 mai.