De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 12 ore

Eclipsă de soare-

Eclipsă de soare vizibilă deasupra unor părți din America de Sud și Africa

Gabriela Sargo

Sectacolul cel mai impresionant va fi rezervat locuitorilor și turiștlor dintr-o mică fâșie cu o lățime de circa 100 km, traversând Chile, Argentina, Angola, Zambia și Republica Democratică Congo, scrie AGERPRES.

O eclipsă circulară se produce atunci când Luna trece prin fața Soarelui, dar este prea departe de Terra pentru a-l masca integral.

Puțin câte puțin, astrul nopții acoperă o parte din soare, până când se află total în fața lui formând „un inel de lumină perfect, frumos și simetric”, a explicat pentru AFP Terry Moseley, din cadrul Asociației de Astronomie Irlandeze, remarcând că acest spectacol nu poate fi privit fără ochelari.

Luna va avea nevoie de circa două ore pentru a traversa discul soarelui, dar eclipsa circulară nu va fi vizibilă decât circa un minut. Spectacolul va începe în inima Oceanului Pacific la ridicarea Soarelui și va atinge continentul american în orașul chilian Coyhaique.

După ce va traversa Argentina și va ajunge în Atlanticul de Sud, eclipsa va atinge momentul său maxim în plin ocean, unde spectacolul nu va fi vizibil decât pentru „navele care se vor afla în locul potrivit la momentul potrivit”, a precizat Terry Moseley.

Eclipsa va atinge apoi Africa prin Angola și orașul de coastă Benguela. „Călătoria” va continua prin Zambia și RDC, până la apusul soarelui.

Pentru persoanele care se vor afla în apropiere de zona eclipsei circulare, fenomenul va fi parțial, „inelul de foc nu va fi simetric”, dar spectacolul va fi fantastic”, a mai precizat Terry Moseley.     

Cu cât ne îndepărtăm de această zonă de vizibilitate maximă, cu atât partea de soare acoperită va fi mai mică. Din Santiago de Chile spectacolul va putea fi văzut în proporție de 64%, la Rio de Jainero în proporție de 53%, la Lagos 36% și la Capetown 52%.

„Când circa 90% de soare va fi mascat, se va simți o scădere netă a temperaturii și luminozității, precum și o schimbare a calității luminii care este dificil de descris”, a adăugat el.

Rămâne o singură imprevizibilitate pentru ca spectacolul să fie deplin: condițiile meteo. Pentru că „vremea senină este esențială pentru o bună vizibilitate", a reamintit NASA pe site-ul său de internet.