(EDITORIAL) Presa – manipulare politică sau libertate de exprimare?
Suntem prea obosiţi de presa care are în spate anumiţi lideri politici, anumite persoane influente care manipulează direct opinia publică, care nu permite unui tânăr jurnalist să îşi spună punctul de vedere, pentru că politica editorială nu permite, iar dacă ceva nu te aranjează eşti liber să demisionezi.
În anul 1948 a fost adoptată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, unde în articolul 19 putem găsi referire la libertatea de exprimare “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării, acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a raspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”, este menționat. De aici putem conchide că la capitolul libertate de exprimare este direct vizată şi presa.
Însă ce face Republica Moldova, unde majoritatea păpuşarilor din parlament doresc în Uniunea Europeană? Se întoarce în URSS, acolo unde presa este subordonată statului, acolo unde jurnaliştii pot fi condamnaţi dacă scriu ceva împotriva guvernării. Astăzi, ar trebui să le amintim cârmuitorilor ţării noastre că în occident PRESA joacă un rol primordial în apărarea valorilor fundamentale, în informarea opiniei publice. Iar la noi nici pe departe nu este aşa, pentru că parlamentarii noştri s-au învăţat să închidă în nas uşile jurnaliştilor, şi să nu le permită să asiste la şedinţele Legislativului.
În ciuda faptului că oamenii influenţi/ oligarhii sunt obişnuiţi ca presa să fie “sub mâneca” lor, ar trebui să le permită jurnaliştilor să transmită publicului tot ceea ce se întâmplă în ţară asta, începând de la locurile de muncă ale domniilor lor.
Ca toate cărţile să fie pe faţă şi ca jocurile politice să fie cinstite totul trebuie să devină transparent, ca jurnalistul să poată fi prezent la acel eveniment. Presa trebuie să informeze echidistant tot ceea ce se întâmplă la noi, şi să manipuleze mai puţin.
Din păcate, Republica Moldova are unul sau două posturi TV echidistante şi corecte, care scot voalul în fiecare seară şi îl întind în faţa oamenilor, care conştient ne spun: Moldova uitete-te la tine, asta eşti TU! Ei nu pot machia realitatea , nu o pot arăta bine aranjată, bine pieptănată, ei o arată aşa cum este ea, cu toate defectele ei, iar asta îi avantajează mult faţă de cei care au în spate persoane care care îi dirijează.
Presa ar trebui să nu ştie ce înseamnă minciună, ci să înveţe lecţii ca după să reuşească să îi înveţe pe oameni. Chiar dacă ţi se va spune că în redacţia ta mai repede înfloresc copacii decât în tot oraşul, atunci e momentul să înveţi cel mai bine să stai în picioare, să stai vertical şi tot atunci vei reuşi să îi înveţi pe ceilalţi oameni că echipa ta nu poate fi supusă, nu poate fi îngenunchiată, nu poate fi manipulată.
Stimaţi politicieni, încetaţi să mai puneţi „botniţe” presei şi lăsaţi-o să gândească liber. Ne dorim un viitor unde nu politicienii iresponsabili să ne facă ştirile, ci un viitor în care ştirile vor fi despre străzi curate, despre oraşe din Moldova europene, despre oameni oneşti, oameni puternici, despre oameni curajoşi care deja se laudă că au reuşit să schimbe lucrurile.