Eficiența “reformei” justiției: un bărbat din Florești care și-a omorât soția a primit câteva ore de muncă în folosul comunității

Adrian Sirbu

În februarie 2024, în r. Florești s-a raportat femicidul unei femei. În urma hotărârii înstanței de judecată, soțul acesteia, care și-a recunoscut vina și este declarat vinovat, a primit o pedeapsă sub formă de 135 ore de muncă în folosul comunității, scrie ONG-ul Femei pentru Femei / Women 4 Women, într-o postare. Astfel, Centrul de Drept al Femeilor a inițiat o petiție pentru introducerea termenului de femicid în legislația R. Moldova.

Conform declarațiilor cazului, bărbatul a fost violent în familie de o perioadă îndelungată. În data de 10 februarie, bărbatul i-a aplicat violență fizică repetată, provocând multiple vătămări corporale.

În raportul de expertiză medico-legală, „decesul a survenit în rezultatul insuficienței cardio-vasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat, instalat pe fundalul cardiopatiei ischemice cronice”.

Astfel, bărbatul nu a fost acuzat de omorul femeii, dar de violență în familie, mai exact de maltratare, alte acţiuni violente, soldate cu vătămare uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

“Atât costă viața unei femei? Suntem profund marcate de această injustiție și solicităm de urgență acțiuni corespunzătoare din partea autorităților. Autoritățile trebuie să facă claritate și justiție pentru această femeie, chiar dacă deja post-mortem”, se arată într-o declarație a asociației.

În 2023, statisticele arată că au fost comise 21 de cazuri de femicid.