Elevii din Văsieni au revenit la ore. Soluția identificată pentru redeschiderea clasei a X-a

Ala Găină

Liceul „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, și-a reluat activitatea după ce luni profesorii au intrat în grevă, nemulțumiți de decizia autorităților din educație de a desființa clasa a X-a și de a-i trimite pe elevi să studieze la Ruseștii Noi, localitate vecină. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, toate cheltuielile pentru funcționarea singurei clase de liceu, în care învață 21 de elevi, vor fi suportate de Consiliul raional Ialoveni.

„Compromisul rezonabil care a fost identificat între Direcție și Consiliul Raional și Minister este că costurile pentru această clasă vor fi acoperite de Consiliul Raional. Noi nu vom cheltui bani din bugetul de stat pentru această clasă, urmând Consiliul Raional să-și asume integral costurile de desfășurare a activităților pentru acei copii. În măsura în care anul viitor, ei vor dori totuși să meargă la Ruseștii Noi, atunci noi vom relua finanțarea din bugetul de stat. Atâta timp cât asta nu se va întâmpla, clasa va fi finanțată de Consiliul Raional”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, într-un briefing de presă.

Inițial, autoritățile planificau să închidă în acest an clasele de liceu la Văsieni, din cauza numărului insuficient de tineri înscriși la studii. Ulterior, au revenit asupra deciziei și au lăsat clasa deschisă. Ca după trei săptămâni, direcția Educație Ialoveni să desființeze din nou clasa a X-a nou-formată. Indignați de situație, profesorii și managerii liceului din Văsieni au sistat luni procesul educațional și au intrat în grevă, anunțând că vor demisiona in corpore dacă nu va fi identificată o soluție.