Eroii nu mor niciodată! La Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost inaugurat Mausoleul Armatei Române

Adrian Sirbu

Astăzi, 20 aprilie 2024, a fost inaugurat Mausoleul Armatei Române din Chișinău (bd. Decebal). Ideea ridicării acestui monument a apărut în noiembrie 2023, când în urma săpării fundației monumentului eroilor cehoslovaci a fost descoperită crucea de mormânt a soldatului Chiril Critenev. Ulterior, cu acordul Combinatului de Servicii Funerare din Chișinău, au mai fost recuperate 3 cruci de pe teritoriul cimitirului din vecinătate și care au aparținut unor militari români.

Monumentul a fost sculptat în piatră de Cosăuți după proiectul arhitectului Mihail Andries, fiind un omagiu pentru cei peste 431 eroi români căzuți în luptele Primului Război Mondial și înhumați în fostul Cimitir Militar Internațional din Chișinău, printre care și grănicerul Gheorghe Iacomi, ucis de bolșevici în satul Palanca în primăvara anului 1919.

Mausoleul ridicat astăzi, reprezintă prima operă comemorativă de război din Chișinău închinată eroilor basarabeni/români căzuți pe câmpurile de bătaie din cele două războaie mondiale, pentru integritatea teritorială și păstrarea credinței ortodoxe. Eroii nu se plâng, ei se cinstesc!”, se arată într-un comunicat al Asociației “Monumentum”.