Exportul de vinuri moldovenești a adus în R. Moldova peste 111 milioane de dolari

Ala Găină

Uniunea Europeană a fost principala destinație a exporturilor vinurilor moldovenești în 2023. Acolo au mers 45% din exporturi. Alte 29% au mers în alte țări ale lumii, iar 26% în țările CSI. Per total, exporturile de vinuri moldovenești au adus în Republica Moldova peste 111 milioane de dolari SUA, transmite IPN.

Potrivit ministrului dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, exporturile au crescut cu 8,6% în perioada ianuarie – octombrie 2023, față de aceeași perioadă a anului 2022.

Cel mai mare importator de vin moldovenesc a fost România – 23%. Țara vecină este urmată în top de Georgia – 8% și Polonia – 6,2%. În Cehia au mers 6% din exporturile de vinuri moldovenești, în Regatul Unit al Marii Britanii – 3,4%, iar în Olanda – 2,8%.

Vinurile fabricate în Republica Moldova au mai fost consumate, de asemenea, în Statele Unite ale Americii, Canada, China și alte țări.

Suntem o națiune cu rădăcini adânci în tradiția viti-vinicolă și aceasta nu este doar moștenirea noastră – este și un factor contribuitor pentru un viitor prosper. […] Viticultorii noștri continuă să demonstreze că pasiunea, dedicația și inovația lasă amprente pe piața globală. Oriunde vă aflați, ridicați un pahar de Wine of Moldova pentru a sprijini continuarea creșterii și succesului vinurilor noastre”, a scris pe pagina sa de Facebook, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.