Expoziția Ana Baranovici

Expoziția Ana Baranovici – 110 ani de la naștere

Marina Dolgheri

Operele de artă ce sunt prezentate la manifestare rareori au fost scoase la vedere. Lucrările Anei Baranovici aduc în circuit o mare diversitate de creație, realizate pe parcursul a peste şapte decenii. Expoziţia a debutat cu autoportretul Anei Baranovici, pictoriţa având o atracție deosebită pentru chipul uman, reprezentat printr-o galerie de portrete. Acesta s-a afirmat în peisaje, naturi statice, compoziţii care redau emoții. 

 Ana Baranovici

„A avut o foarte bună şcoală basarabeană, avându-i ca profesori pe Auguste Baillayre, Cogan, Vladimir Ocuşco, de la care a preluat foarte mult în cromatică şi în construirea compoziţiilor. O interesa viaţa rurală, activitatea cotidiană a femeii, a ţăranului şi asta vedem în lucrările expuse în cadrul expoziţiei”, a afirmat șeful Secției Artă Contemporană, Nicolae Olaru.

Compoziţiile de gen se caracterizează printr-o abilitate aparte a autoarei de a crea atmosfera, în care lucrurile concrete se îmbină armonios cu lirismul. Ana Baranovici îşi construieşte foarte clar compoziţiile: nimic nu este de prisos, iar locul acţiunii este bine determinat. Puţinele personaje sunt puse în valoare. În mare parte, lucrările de acest gen sunt executate în aceeaşi gamă de culori.

„În linii generale expoziția mi-a plăcut. Artista redă în picturile sale un joc de contrast, culori sonore avînd un stil al său”, a spus Cătălin Brînza, vizitator.

„Tablourile sunt foarte interesante, eu nu am mai cunoscut așa pictoriță, ea redă timpuri care noi nu le cunoaștem”, a zis Valeriu Goja, un alt vizitator al expoziției.

Expoziţia lucrărilor Anei Baranovici este consacrată celor 110 ani de la naşterea artistei. Doritorii pot vizita expoziția până pe 16 februarie.