facebook instagram

Facebook și Instagram riscă să fie închise în Europa

Redacția Liber TV

Informația a fost publicată în raportul anual trimis de Meta către SEC, instituția americană care reglementează tranzacțiile pe bursele din SUA.

Principala problemă a Meta se referă la transferurile de date transatlantice, acestea fiind reglementate printr-un așa-zis ”Scut al Securității Datelor Personale” (”Privacy Shield”). Actualele reglementări, care permit transferul de date vizat de Facebook, sunt examinate minuțios de autoritățile europene, nefiind exclusă apariția anumitor interdicții.

Meta, compania condusă de Mark Zuckerberg, avertizează că dacă nu se adoptă un nou pachet legislativ care să permită în continuare transferarea și procesarea datelor pe servele din SUA, compania ”probabil” nu va mai putea să oferte multe dintre ”cele mai semnificative produse și servicii”, inclusiv Facebook și Instagram în Uniunea Europeană.

Pentru Meta este extrem de important să se poată folosi de datele utilizatorilor din diverse regiuni pentru a-i putea ținti cu publicitate și reclame personalizate.

Meta se folosea anterior de reglementările prevăzute de ”Privacy Shield” pentru a face transferuri de date, însă Curtea Europeană de Justiție a anulat prevederile în iulie 2020 din cauza unor încălcări ale legilor privind protecția datelor. De atunci, SUA și UE au anunțat că lucrează la un nou cadru legislativ.

Contactați de CityAM.com, reprezentanții Meta nu au confirmat, dar nici nu au infirmat posibilitatea ca Facebook și Instagram să nu mai existe în Europa.

”Lipsa unui cadru legislativ care să asigure transferul de date ar afecta economia și creșterea afacerilor bazate pe date în UE, într-o perioadă în care ne revenim după pandemia COVID-19”, au declarat oficialii Meta.