Falsuri și informații manipulatorii. Reacția agricultorilor după ce Guvernul a declarat că resursele comune trebuie să fie alocate responsabil

Adrian Sirbu

Falsuri și informații manipulatorii. Este reacția Asociației „Forța Fermierilor”, după ce Guvernul a declarat ieri că resursele comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației subliniază că sprijinul din partea statului ar trebui să se adreseze nu doar membrilor unei asociații, ci întregii comunități de producători agricoli.

„Reiterăm că agricultorii în cadrul acestui protest au venit cu mai multe soluții non-financiare pentru salvarea fermierilor din zonele rurale și revendicările noastre nu prevăd majorarea cheltuielilor bugetare. Ne pare rău că Guvernul nu a remarcat că inițial ideea moratoriului țintit a fost propusă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care și a elaborat un proiect de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale. Ce s-a întămplat pe urmă și de ce s-a răzgândit domnul Bolea, noi nu cunoaștem nici până acum”, se arată în comunicatul fermierilor.

Marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a menționat că autoritățile au relatat transparent și clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată.  Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, a declarat Daniel Vodă.

După mai multe tentative eșuate de a ajunge la un consens cu autoritățile, fermierii au revenit marți cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale. În semn de protest, agricultorii au pornit cu tractoarele claxonând pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Trecând de Parlament și Președinție, tractoarele s-au deplasat spre sensul giratoriu din strada Ion Creangă și înapoi.