Fermierii din Moldova acuză autoritățile ca ar favoriza producătorii ucraineni în detrimentul celor locali: “Cerem explicații”

Adrian Sirbu

Asociația Forța Fermierilor se arată nemulțumită despre faptul că a aflat din presa ucraineană că Republica Moldova a acordat pentru tranzitul cerealelor din Ucraina reducere de 27 % la aplicarea tarifului feroviar.

Organizația noastră cere explicații de la autoritățile Republicii Moldova. Dacă informația este adevărată, atunci aceasta acțiunea în situația actuală defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră.

Vă amintim că cerealele și oleaginoasele din Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina. În ultimii doi ani țara noastră din cauza prețurilor de dumping al holdingurilor agricole din Ucraina în mare parte a pierdut piața Turciei”, se arată în comunicatul agricultorilor.

Potrivit asociației, în prezent la vămile moldo-române se atestă un rând de camioane cu producția agricolă, majoritatea dintre care este tranzitul din Ucraina. Perioada trecerii hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare costul logisticii afectează agricultorii prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici.

Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova.

În acest context asociația consideră ca autoritățile sunt obligate în primul rând să aibă grijă de proprii fermieri și cere interzicerea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina cu camioane și efectuarea acestuia doar prin Calea Ferată ca condiție de păstrare a tarifului redus. În caz contrar, micșorarea tarifului nu este absolut justificată în raport cu agricultorii autohtoni”, se mai arată în comunicatul Asociației “Forța Fermierilor”.