Fermierii nu au primit motorina din România din motive…birocratice. Autoritățile nu au unde să o depoziteze

Adrian Sirbu

Agenția Rezerve Materiale informează că nu reușește de patru luni să găsească un ofertant pentru depozitarea celor 4.000 de tone de motorină acordate ca ajutor umanitar de statul român după ce Asociația „Forța Fermierilor” a acuzat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare că nu oferă niciun termen în care aceștia vor primi asistența promisă.

Agenția Rezerve Materiale a menționat că a fost desemnată ca instituție responsabilă de recepționarea, transportarea, depozitarea, păstrarea și evidența motorinei oferite de România.

Pe 18 septembrie și, repetat, pe 4 octombrie 2023, Agenția Rezerve Materiale a desfășurat două proceduri de licitații publice privind achiziționarea serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a 4.000 de tone de motorină, prin intermediul platformei „Achiziții.md”, care au fost anulate din motivul lipsei de ofertanți”, a menționat instituția într-un comunicat.

Astfel, grupul de lucru în domeniul achizițiilor publice al Agenției Rezerve Materiale a organizat trei proceduri de negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, dintre care două au eșuat din nou din cauza lipsei de ofertanți.

Pe moment suntem la ultima procedură de negociere. Concomitent se conlucrează cu partea donatoare privind perioada de transportare și recepționare a motorinei”, precizează autoritățile.

Asociația „Forța Fermierilor” susține că situația cu motorină română a devenit „ridicolă”. „Peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în baza unui regulament, aprobat de Guvern. Însă combustibilul așa și nu a venit”, a comunicat asociația. 

Forța Fermierilor a menționat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare refuză să comunice cu asociația pe acest subiect.

Toate mesajele și întrebările noastre rămân fără răspuns. Mulți agricultori, care au depus cereri la AIPA se află în stare financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță. Ei nu-și pot planifica activitatea și cer măcar certitudine în privința termenului exact a repartizării dieselului. În acest context, lipsa reacției Ministerului Agriculturii nu poate fi înțeleasă și provoacă revolta fermierilor”, a comunicat Forța Fermierilor.