Fermierii se îndreaptă cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale

Redacția Liber TV

Agricultorii au venit în fața Guvernului pentru a discuta cu șeful guvernului. Nu au avut însă noroc, Dorin Recean se află într-o vizită la Călărași. Fermierii au ținut discursuri în fața Executivului. Ulterior, manifestanții au decis să se deplaseze, în semn de protest, spre Piața Marii Adunări Naționale. Astfel, aproximativ 500 de unități de tehnică agricolă se îndreaptă în centrul capitalei din două direcții: de pe șoseaua Hîncești și din direcția comunei Stăuceni.

Amintim că fermierii protestatari nu au reușit să discute cu prim-ministrul Dorin Recean situația din agricultură și măsurile de sprijin care ar putea fi adoptate. În timp ce o delegație a agricultorilor s-a deplasat la Guvern pentru a fi primiți de prim-ministru, cel din urmă a plecat în această dimineață într-o vizită de lucru programată la Călărași.

Potrivit reprezentanților Guvernului, vizita lui Recean la Călărași a fost anunțată anterior și nu putea fi contramandată. Astfel, nimeni din reprezentanții Executivului nu a ieșit pentru a discuta cu fermierii.

Fermierii se arată nemulțumiți de situația din agricultură și solicită sprijin din partea statului. Mai exact, aceștia cer aplicarea imediată, pentru 3 luni, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase. La fel, ei solicită restructurarea datoriilor pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară, dar și acordarea plăților directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice.

Săptămâna trecută, mai mulți fermieri au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre problemele din sector. Bolea a subliniat că ministerul va crea un grup de lucru care va analiza lista agricultorilor care riscă să falimenteze și care au nevoie de compensații din partea statului.