Festivalul Internațional J.S. Bach

Festivalul Internațional „J.S.BACH” revine la Chișinău! Vezi programul evenimentului

Cristina Parpalov

În perioada 24-30 aprilie, la Sala cu Orgă  revine Festivalul Internațional „J.S. Bach”  cu dorința de a-l descoperi pe marele Bach. Festivalul este organizat de Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach”. În agenda celei de-a VIII-a ediții a Festivalului găsim patru concerte cu invitați speciali din Rusia, Germania, Polonia, România, Ucraina și Republica Moldova.

Pe  24 aprilie, ora 18:00 va avea loc deschiderea Festivalului, cu un recital susținut de pianistul de renume mondial Eduard Kunz (Rusia). El  va prezenta un program din  creația lui J.S. Bach, Serghei Rahmaninov și Franz Liszt. 

Pe 26 aprilie, ora 18:00, festivalul va continua  cu programul „BACH BEYOND” („Dincolo de Bach”), oferit de SIGNUM saxophone quartet din Germania. Cei patru muzicienine vor purta  într-o călătorie prin muzica lui Bach, dar și a celor   contemporani care s-au inspirat din creația lui. 

Nici muzica de orgă nu poate lipsi de la un Festival Bach. Astfel. pe 28 aprilie, ora 18:00, va avea loc tradiționalul recital de orgă, susținut de Jan Bokszczanin,   profesor la Universitatea de Muzică „Frederic Chopin” din Polonia. În concert vor mai participa violoncelistul Cristian Florea (România/Germania) și flautistul Ion Negură jr. 

Festivalul se va încheia în data de 30 aprilie,  ora 18:00, cu un concert vocal-simfonic, prezentat de Orchestra Națională de Cameră, Corul  Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, având ca soliști vocali  –  artiștii Operei Naționale Ana Cernicova (soprană), Ghiulnara Raileanu (soprană), Lilia Istratii (mezzo-soprană), Victor Novițchi (tenor),  Alexei Digore (bariton). În calitate de invitați – un grup de suflători din Ucraina. Dirijor – maestrul Cristian Florea. Programul este alcătuit din trei lucrări – Suita orchestrală nr.3, BWV 1068,  Cantata „Ich habe genung” pentru bariton și orchestră, BWV 82  și monumentalul „Magnificat” pentru soliști, cor și orchestră, BWV 243 de J.S. Bach.

Biletele la concertele din cadrul Festivalului sunt puse în vânzare la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online – pe iticket.md. Prețul variază între 100 și 200 lei.