De Ultimă Oră

Din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,5 lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Hotărârea va fi aprobată mâine de ANRE

Prețul la gaz se majorează cu 27% de la 1 decembrie 2024. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noul proiect de hotărâre pe car…

Actualizat acum 4 ore

(FOTO) Biserica din satul Chetrosu, raionul Drochia a fost sfințită

Ala Găină

Încă un lăcaș sfânt al Mitropoliei Basarabiei a fost sfințit. Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din localitatea Chetrosu, raionul Drochia.
PS Antonie a mulțumit celor care s-au implicat în ridicarea sfântului locaș din satul Chetrosu, gratificându-i cu diferite distincții. Părintelui paroh, Ion Codreanu, i-a fost conferită cea mai înaltă distincție a Episcopiei de Bălți pentru clerici, Crucea Bălțeană.
Diplomă de vrednicie i-a fost conferită doamnei Maria Cociu în „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, în semn de înaltă prețuire pentru activitatea jertfelnică în calitate de dascăl și dirijor al corului de credincioși de la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Chetrosu, raionul Drochia, R. Moldova. Crucea Bălțeană pentru mireni a fost oferită familiilor Elena și Ion Donu și Maria și Vasile Josanu. Diplome de vrednicie au primit și alți credincioșii care au contribuit jertfelnic la construirea sfântului locaș.
Piatra de temelie a fost pusă, în data de 12 august 2006, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, pe terenul donat de familia Elena și Ion Donu din localitate. Coordonarea lucrărilor de înălțare a sfântului locaș din Chetrosu i-a revenit PC preot Ion Codreanu, numit slujitor al comunității „Sfânta Cuvioasă Parascheva” prin decizia Nr. 29 din data de 26 ianuarie 2007.
Fondurile pentru construirea și înzestrarea bisericii cu cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe au provenit din donațiile familiei părintelui Ion Codreanu și a creștinilor din satul Chetrosu. Cu suportul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de pe lângă Guvernul României a fost executată pictura de către domnii Viorel Neagu și Andrian Dumitrescu între anii 2015-2016, au fost confecționate stranele din biserică și s-au finisat lucrările exterioare.