(FOTO) Elevii Liceului „Gheorghe Asachi” au adus un omagiu celor două inimi gemene, Ion și Doina Aldea Teodorovici

Ala Găină

Marile valori ale neamului românesc nu mor niciodată. Acest lucru îl demonstrează elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, care i-au comemorat astăzi pe cele două inimi gemene – Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Împreună cu profesorul lor de Educație pentru societate, activistul civic, Vlad Bilețchi, elevii clasei a 8-a au depus flori și coroane la mormântul celor doi interpreți din Cimitirul Central din capitală.
„Noi venim aici în fiecare an și vrem ca aici să vină cât mai multă lume, pentru că Ion și Doina sunt conștiința neamului nostru, sunt ceea ce am avut mai sfânt și mai frumos. Ei sunt părinții spirituali ai mișcării de eliberare națională, care ne-a adus limba română, tricolorul, independența și bineînțeles, speranța la revenirea la Țara- Mamă, România. Este o datorie morală să fim aici, să nu-i dăm uitării. Este imperios necesar să aducem la cunoștința opiniei publice și a tinerei generații importanța, activitatea și creația lui Ion și Doina. Ei au fost asasinați pentru faptul că și-au permis să cânte despre limba română și tricolor, despre independență și suveranitate în niște perioade foarte complicate și periculoase în care se afla Republica Moldova”, a declarat Vlad Bilețchi.
Sunt 31 de ani de când cele două inimi gemene ale cântecului patriotic de libertate naţională au încetat să mai bată. S-au oprit în urma unui accident rutier care a avut loc la Coşereni, în apropiere de Bucureşti, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Soţii Aldea-Teodorovici au fost printre fruntaşii mişcării de eliberare naţională a românilor din Basarabia si au militat pentru revenirea la limba română şi grafia latină.