(FOTO) Prăpăd pe litoralul românesc în urma celei mai puternice furtuni din ultimii 20 de ani
Imagini dramatice pe litoralul românesc, lovit de cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. În doar câteva ore a plouat cât pentru opt luni. Codurile roşii şi portocalii de furtuni au făcut prăpăd. Străzi din Constanţa, Mangalia şi Vama Veche sunt acoperite de ape. Plaja unde tinerii îşi petrec aproape întrega vară a devenit o ruină. Umbrelele au fost smulse, maşinile au fost răsturnate pe plajă, iar restaurantele acoperite de ape.
Sunt şi localităţi izolate complet din cauza inundaţiilor. La primele ore ale zilei, în localitatea Amzacea, s-a desfășurat o operațiune dramatică de salvare. Echipele de intervenție au reușit să evacueze o bătrână și doi copii folosind o barcă pneumatică, aceasta fiind singura modalitate de a ajunge la ei din cauza nivelului ridicat al apei.
Ciclonul format în Marea Neagră a lovit cu putere două judeţe. Constanţa şi Tulcea. Ploaia nu s-a oprit o secundă întreaga noapte, iar mesajele Ro-Alert au curs unul după altul. Aproape peste tot, parcările au fost inundate. Acestea sunt imagini filmate în Mangalia.
Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța a raportat peste 100 de reclamații la dispeceratul lor, majoritatea provenind din orașul Constanța. Problemele nu s-au oprit aici – mai multe localități din județ au rămas fără apă potabilă din cauza condițiilor meteorologice extreme.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române au anunţat cantităţi record de precipitaţii pe litoral în ultimele 24 de ore. La Mangalia s-au înregistrat 225,9 l/mp, la 23 August – 145 l/mp, la Tuzla – 118 l/mp. ”Noi cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe litoral în ultimele 24 de ore: Mangalia- 225,9 l/mp, Cerchezu – 83 l/mp, Tuzla – 118 l/mp, 23 August – 145 l/mp, Constanţa- 53,3 l/mp, Ciocârlia- 40 l/mp. Precipitaţiile sunt comparabile cu evenimentele din 2005. Sunt afectate de inundaţii pluviale localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn. La Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv”.
Din municipiul Constanţa şi din Mamaia au venit 49 de sesizări, iar peste 50 de reclamaţii au venit din Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Cumpăna, Valu lui Traian şi Năvodari.
”Deşi volumul de apă a fost mult peste capacitatea normală de gestionare, sistemul şi-a îndeplinit treptat rolul, facilitând evacuarea apei acumulate şi reducând impactul inundatiilor. Cele mai multe sesizări, 80 s-au primit de la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, unde s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare. Sistemul stradal de colectare şi evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităţilor de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată şi frecvenţă medii şi nu sunt dimensionate pentru a face faţă evenimentelor de precipitatii extreme, care sunt nişte situaţii excepţionale”, au precizat reprezentanţii RAJA.
Sute de apeluri la 112 au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, care semnalau situaţii de urgenţă. Mai multe localităţi s-au aflat sub cod roşu de ploi, iar constănţenii din mai multe localităţi au primit mai multe mesaje de Ro-Alert care îi avertizau de producerea unor ploi torenţiale.
Hidrologii au instituit cod roșu de inundații pe râurile din jumătatea de sud a judeţului Constanţa. De altfel, râurile din Dobrogea sunt sub alerte cod galben și portocaliu.
Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe râurile din Dobrogea, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
De sâmbătă, ora 12.00, până duminică la ora 24.00, este cod galben pe râurile din Dobrogea, judeţele Tulcea și Constanţa.