(FOTO) „Onor la tricolor”. Elevii și profesorii Liceului „Gheorghe Asachi” au marcat Ziua Marii Uniri într-un mod inedit

Ala Găină

Cu un drapel imens, elevii și profesorii Liceului „Gheorghe Asachi” din capitală au marcat, într-un mod inedit, Ziua Națională a României. Aceștia au scandat lozinci patriotice și au dansat o „Horă a Unirii” ținând în mâini tricolorul. Mai mult, pe clădirea instituției de învățământ a fost arborat un drapel imens, care a atras admirația trecătorilor.

„Se împlinesc 105 ani de la Marea Unire din 1918. Este o zi cu o conotație simbolică deosebită pentru neamul românesc. Este important să marcăm această zi, întrucât adevărul istoric nu poate fi negat și dat uitării. Marea Unire din 1918 a consemnat dorința românilor de pretutindeni de a fi frate alături de frate și de a trăi împreună, liber și uniți. Mă bucur că tânăra generație este dornică să promoveze valorile naționale românești”, a declarat Natalia Bulat, directoarea IPLT „Gheorghe Asachi”.

„An de an, Liceul „Gheorghe Asachi” este un promotor al românismului și valorilor patriotice naționale. La 1 decembrie, tricolorul este la el acasă, fiind pus la loc de cinste. Tinerii trebuie să cunoască istoria, să promoveze tricolorul, limba română, neamul românesc. Noi, profesorii, vom fi mereu alături de elevi să-i ghidăm, să îi încurajăm să prețuiască valorile românești. Năzuința tuturor românilor a fost împlinită la 1 decembrie 1918 și este de datoria noastră să repetăm ceea ce a fost cu 105 ani în urmă la Alba-Iulia”, a declarat Vlad Bilețchi, profesor la Liceul „Gheorghe Asachi”.

Ziua Națională marchează unirea de la 1 decembrie 1918 a Ardealului, Maramureșului, Crișanei și Banatului, eveniment care a încheiat unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar – România Mare, procesul juridic fiind finalizat un an mai târziu.