(FOTO) Preoți de pe ambele maluri ale Prutului au sfințit piatra de temelie a viitorului Paraclis Episcopal din Bălți

Ala Găină

De Ziua Națională, Episcopul Antonie de Bălți a sfințit piatra de temelie a viitorului Paraclis Episcopal din Bălți. Sfântul locaș va face parte dintr-un complex care va include o catedrală și sediul episcopal, precum și un centru pastoral-cultural.

Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, între care s-a aflat și Arhimandritul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași, care a sprijinit concret începerea lucrărilor. Au mai participat consilieri eparhiali, oficiali locali și credincioși.

Părintele Dorian Revenco, protopop de Bălți și viitorul coordonator al proiectului de construcție, a citit hrisovul de sfințire a pietrei de temelie.

Episcopul de Bălți, starețul Mănăstirii Hadâmbu, deputatul Boris Marcoci și părintele protopop Dorian Revenco au așezat apoi, în cele patru laturi ale viitoarei biserici, câte o piatră.

Preasfințitul Părinte Antonie a mulțumit Arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, și firmei de construcție Marsharcon din Bălți, spunând că, fără ajutorul lor, nu se puteau începe lucrările.

„Episcopia de Bălți (fosta a Hotinului) nu a renunțat şi nici nu înţelege să renunţe vreodată la proprietățile sale din perioada interbelică, pe care le va recupera pe cale legală, printre care și Catedrala „Sfinții Constantin și mama sa Elena” și reședința episcopală din Bălți, construite de vrednicul de pomenire Mitropolit Visarion Puiu, care a păstorit, la Bălți, între anii 1923 -1935.
Din dorința de a dimensiona activitatea pastoral-misionară în partea de nord a R. Moldova, Episcopia de Bălți a achiziționat în anul 2021, cu ajutorul Statului român, un teren cu suprafața 71,35 ari, pe strada Burebista nr. 10, unde va fi ridicat viitorul Ansamblu Episcopal Bălți.
Înțelegând că înălțarea Ansamblului Episcopal necesită timp și resurse finaciare consistente și dorind ca pe terenul achiziționat să se oficieze sfinte slujbe, s-a decis să se construiască un paraclis”, se arată în comunicatul Episcopiei de Bălți.
La acest moment istoric și de mare sărbătoare au fost prezenţi preoți și consilieri din cadrul Episcopiei de Bălți, oficialități din raioanele din jurul Municipiului Bălți și numeroși creștini.