De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 15 ore

(FOTO) PS Antonie, Episcopul de Bălţi a sfințit piatra de temelie a bisericii românești din Briceni

Ala Găină

PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți, slujba de sfinţire a pietrei de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni. Hrisovul de sfinţire a pietrei de temelie a fost citit de către PC părinte Dorian Revenco, protopopul de Bălți.
În cuvântul său, PS Antonie a mulțumit creștinilor care au avut inițiativa de a forma o comunitatea eclesiastică românească la Briceni, apreciind curajul lor de a-și exprima identiatatea românească într-o zonă puternic deznaționalizată și a mulțumit tuturor celor care sprijină activitatea parohiei „Pogorârea Sfântului Duh”, menționând că ridicarea unui sfânt locaș, în Briceni, este un lucru binecuvântat pentru acest oraș.
PS Antonie a specificat că începutul acestei lucrări se face cu ajutorul venit din partea Guvernului României, de la Secrtariatul de Stat pentru Culte, și a îndemnat pe toți cei cu inimă darnică să ajute la înălțarea sfântului locaș din Briceni.
Un cuvânt către cei care au participat la slujba de sfinţire a pietrei de temelie a bisericii din Briceni a rostit și PC Preot Florin Călugăru, Protopopul Iași I.
PS Antonie i-a mulțumit părintelui protopop pentru sprjinul acordat de Protopopul Iași I în achiziționarea terenului pentru comunitatea din Briceni, gratificându-l cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană pentru clerici”. PS Antonie l-a decorat și pe domnul Iurie Cioclea cu Ordinul Episcopiei de Bălți „Crucea Bălțeană pentru mireni” pentru implicarea jertfelnică în viața comunității românești din Briceni.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din or. Briceni a fost înființată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, în luna noiembrie 2019, de un grup de creștini, din oraș, dornici de a face parte din Biserica Neamului – Patriarhia Română (Mitropolia Basarabiei). În data de 03 ianuarie 2020 comunitatea ortodoxă românească din Briceni a obținut statut de persoană juridică, fiind înregistrată la Agenția Servicii Publice din Chișinău ca parte componentă a Episcopiei de Bălți, Mitropolia Basarabiei.
În data de 19 noiembrie 2019, Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, numește în calitate de preot slujitor al comunității „Pogorârea Sfântului Duh” pe PC părinte Claudiu-Lucian Țugui, având misiunea de a promova valorile ortodoxe și românești în nordul R. Moldova. Ajutat de credincioșii din Briceni și de membrii familiei sale, părintele Claudiu-Lucian a amenajat un paraclis în imobilul aflat pe terenul achiziționat.
Astfel în ziua de 14 septembrie 2021, părintele Claudiu-Lucian oficiază prima Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie în mijlocul comunităţii românești „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni. În ziua de duminică, 12 iunie 2022, parohia românească din Briceni și-a serbat pentru prima dată hramul la care a fost prezent și PS Antonie, Episcopul de Bălți.