De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

(FOTO) SIMULARE// IGSU a efectuat un exercițiu în caz de accident radioactiv. Ce trebuie să știm

Ala Găină

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a un desfășurat exercițiu demonstrativ prin care salvatorii au  prezentat principiile metode de lichidare a consecințelor unui accident cu implicarea materialelor radioactive și decontaminare într-o situație de risc cu caracter radiologic.

Activitatea a avut loc la Centrul Republican de Instruire al IGSU de pe strada Mircești 56/5 din capitală. Angajații Inspectoratului au simulat producerea unui accident de circulație în care conform scenariului în urma accidentului de trafic a fost deteriorat containerul unui autovehicul în care se transportau materiale radioactive.

În urma impactului, substanțe radioactive au fost răspândite în mediu, iar în al doilea automobil au rămas două persoane încarcerate. Salvatorii au demonstrat modul de decontaminare a autospecialelor și deblocarea persoanelor sinistrate în urma lucrărilor de descarcerare. Sinistrații extrași din autovehiculul contaminat au trecut prin procesul de decontaminare pentru a evita riscul pentru sănătate.

Exercițiul organizat de IGSU a avut drept scop informarea populației despre principiile de reacționare corectă în caz de situații de risc cu caracter radiologic sau nuclear, dar și metodele de protecție a oamenilor implicați în astfel de crize.

În acest context, IGSU reamintește cetățenilor despre ghidul acțiunilor în situații de urgență, care include compartimentul cu informații despre acțiunile importante care trebuie să fie întreprinse în cazul producerii unui accident nuclear sau radiologic precum și alte recomandări și prescripții în caz de diverse situații de urgență.

Ghidul poate fi descărcat, accesând site-ul oficial www.dse.md.