(FOTO) Un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei au sfințit troița și crucile Cimitirului de Onoare al Eroilor Armatei Române din satul Micleușeni, raionul Strășeni

Ala Găină

La Cimitirul de Onoare a Eroilor Armatei Române din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni, a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria ostașilor români, fiind sfințite crucile răposaților și troița.

Slujba a fost ținută de către preoții consilieri ai Centrului Eparhial din Chișinău: Pr. Constantin Olariu, Pr. Ilie Cucu și Pr. Victor Ghimpu.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți Atașatul apărării, militar și aero din cadrul Ambasadei României la Chișinău, locotenent-colonelul Ciprian Efimov, reprezentanți ai Ministerului Apărării ai Republicii Moldova, precum și oficiali din cadrul autorităților publice locale.
După slujbă, cei prezenți la ceremonie au depus coroane și buchete de flori la monumentul eroilor, în semn de respect și recunoștință față de jertfa celor care și-au dat viața pentru eliberarea Basarabiei.
Ziua de 29 aprilie ocupă un loc de cinste în calendarul românesc, în această zi fiind cinstiți veteranii de război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României Mari.
Cimitirul de Onoare a Eroilor Români din localitatea Micleușeni a fost inaugurat în data de 17 iulie 1941, aici fiind înhumați, în morminte comune, peste 200 de militari români, majoritatea neidentificați. După retragerea armatei române din Basarabia, cimitirul a fost distrus de către autoritățile sovietice de ocupație.

Cimitirul a fost reconstruit, în forma sa actuală, de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România. Ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 25 octombrie 2008, de Ziua Armatei Române.