(FOTO/VIDEO) Bălegar, paie și struguri – „surpriza” agricultorilor pentru guvernanți

Adrian Sirbu

După ce ieri, dialogul cu autoritățile R. Moldova în vederea identificării unor soluții pentru fermierii micro, mici și mijlocii care se află în prag de faliment a eșuat, astăzi fermierii au revenit din nou în Piața Marii Adunări Naționale.

Aceștia au venit cu saci bălegar, paie și struguri la Guvern.

„Aceasta este forma noastră de protest. Noi avem dreptul să protestăm! Vrem să arătăm că țara este agrară”, declară fermierii.

Totodată, aceștia au anunțat că vor efectua marșuri cu tehnica agricolă în Capitală.

Primul marș va avea loc în jurul Guvernului. Nu vrem să deranjăm cetățenii. Al doilea marș este planificat până la Topaz și înapoi. Sperăm că în timpul marșului ne vor invita la discuții. Situația este foarte gravă și trebuie întreprinse măsuri. Noi ieri, în timpul negocierilor, nu am văzut niciun progres! Promisiuni se fac, însă generale. Vom organiza câte două marșuri pe zi. Suntem deschiși să dialogăm. Sperăm că marșurile vor ajuta ca să fim auziți!”, a declarat Alexandr Slusari.

Amintim că agricultorii au solicitat Guvernului să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce în următorul an din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat anterior că revendicările fermierilor care prevăd instituirea unui moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditori nu sunt justificate legal.