(FOTO/VIDEO) R.Moldova, solidară cu Turcia. 55 de salvatori moldoveni au pornit în misiune pentru a ajuta la lichidarea consecințelor cutremurului

Ala Găină

Salvatorii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI au plecat aseară în misiune în Turcia pentru a pune umărul, alături de salvatorii din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate. Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova este formată din 55 de salvatori și este dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și are în componență doi câini de căutare.

Echipa de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană își continuă drumul spre Turcia. Aceștia au misiunea de a acorda sprijin și asistență oamenilor aflați în dificultate, dar și autorităților turce, pentru recuperarea victimelor în urma tragicului seism, care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei.

Echipajul format din 55 de salvatori cu 12 unități de tehnică grea, dar și 2 câini de căutare au trecut în primele ore ale dimineții frontiera României, iar către orele amiezii urmează să ajungă la punctul de trecere a frontierei Ruse din Bulgaria. Estimativ, echipa de salvatori a Republicii Moldova va ajunge la locul dezastrului în dimineața zilei de 08 februarie.

La fața locului, angajații Inspectoratului vor face conexiunea cu Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD), iar sub egida acesteia va interveni în zona de risc. Echipa de salvatori a țării noastre va efectua activități de evaluare tehnică, căutarea sinistraților, deblocare, dar și misiuni de recuperare a victimelor.

Prioritatea în misiunea salvatorilor moldoveni este și prezența tehnicii de intervenție grea cu care s-au echipat și a mecanismelor de deblocare de sub dărâmături, care va fi pe larg utilizată în acțiunile de salvare. Mai mult, misiunea specialiștilor din Republica Moldova va fi organizată și prin intermediul a 2 câini pregătiți pentru intervenție de căutare-salvare.

Salvatorii moldoveni urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.