Fructele și legumele moldovenești revin pe piața rusă. Unde vor putea fi cumpărate
Produsele moldovenești au revenit pe rafturile din Rusia datorită unei colaborări a Casei de Comerț a Moldovei și a autoritățile ruse. Despre aceasta a vorbit liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor.
Potrivit politicianului, produsele agroalimentare din Găgăuzia ajung pe piața rusă, iar acest lucru pentru fermierii moldoveni nu este doar o oportunitate de a supraviețui, ci și de a-și dezvolta afacerea.
Potrivit acestuia, planurile sunt de a relua livrările de produse în Rusia din toate colțurile Moldovei.
În special, fructele și legumele moldovenești pot fi cumpărate în magazinele din Moscova, regiunea Moscovei, Sankt Petersburg, Krasnodar, Novosibirsk, Perm și alte orașe rusești.
„Prunele și strugurii moldovenești, așa cum am promis, sunt deja la Moscova. Ne întoarcem piața rusă pentru agricultorii noștri moldoveni. Fără piața rusă, ei nu vor putea supraviețui. Autoritățile noastre antinaționale și fasciste au făcut tot posibilul pentru ca fermierii noștri să fie privați de piața rusă. Europa nu ajută cu nimic, doar vorbe și promisiuni goale”, a spus politicianul.
Șor a subliniat că piața rusă rămâne pentru moldoveni singura piață unde produsele lor sunt necesare și pot fi vândute la un preț normal.
„Declar cu mândrie că echipa noastră implementează acest proiect. În ciuda tuturor lucrurilor neplăcute și ticăloase pe care conducerea moldoveană le face în raport cu Federația Rusă și conducerea Rusiei, au mers în întâmpinarea oamenilor, oamenilor obișnuiți, fermierilor moldoveni, și au oferit posibilitatea exportului produselor lor aici, înțelegând cât de important este pentru oameni”, a subliniat el.
Menționăm că livrările de produse moldovenești în Rusia au fost stabilite datorită Casei de Comerț a Moldovei. Aceasta a fost deschisă la începutul verii anului curent ca reprezentanță a Moldovei și intermediar în colaborarea cu rețelele de retail. Printre primii care au început să livreze produsele lor în Rusia au fost fermierii din Găgăuzia. În viitor se planifică extinderea livrărilor la întreaga țară.
Amintim că anterior, asociația „Forța Fermierilor” a anunțat pregătirea unor noi acțiuni de protest. Aceasta a cerut declararea stării de urgență în agricultură pentru a elibera temporar agrarii de obligații, precum și creșterea ajutoarelor financiare pentru sector.
În acest an, fermierii s-au confruntat cu secetă, precum și cu probleme legate de tranzitul cerealelor ucrainene prin teritoriul Moldovei. Ulterior, ministrul agriculturii Vladimir Bolea a declarat că guvernul Moldovei va declara starea de urgență în agricultură, așa cum cer protestatarii fermieri.