George Simion este liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012

George Simion este declarat persoană non-grata în Republica Moldova

Beatrice Dornean

“O noua interdicție. Pusă pe 6 ianuarie. Nu știu să-mi zică mai multe detalii, nu am voie să intru în Republica Moldova. La ora 12:00 trebuia sa fiu la Teleradio Moldova să înmânez premiile la concursul Ars Adolescentina”, a scris George Simion pe una din reţelele de socializare.

Ministerul Afacerilor Interne a reacţionat imediat şi pe pagina instituţiei a fost plasată o precizare:

Cu referire la Simion George  Nicolae,  informăm: la 13 mai 2015, în  baza art. nr. 55 din Legea 200  din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, Simion George-Nicolae a fost declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de 5 ani. În perioada  respectivă, G. Simion  nu are dreptul de a intra în Republica Moldova. Decizia a fost adusă la cunoştinţă contra semnătură.

Instanţa de judecată, care a examinat contestaţia unionistului, a suspendat executarea deciziei până la examinarea cauzei în fond.

Curtea  de Apel, prin decizia din 30 noiembrie  2015,  a casat   încheierea instanţei de fond şi a respins solicitarea de suspendare a deciziei de declarare a persoanei indezirabile. Prin urmare, decizia privind declararea străinului persoană indezirabilă este aplicabilă, iar instanţa de judecată urmează să decidă asupra cazului.

Potrivit actelor care i-au fost înmânate de către poliţistul de frontieră, George Simion este semnalat inadmisibil în sistemul informatic.

Aşa arată actul prezentat de către poliţistul de frontieră

La fel George Simion a plasat o înregistrare video pe pagina sa de facebook unde colaboratorul vamal afirmă că interdicţia a fost făcută pe 6 ianuarie. Astfel în perioada noiembrie 2015 şi ianuarie 2016 George Simion a intrat pe teritoriul Republicii Moldova de două ori. „Nu știu de nici o şedință din 30 noiembrie, e o invenție. Nu am fost anunțaţi de ea. Singurul proces de care știm e de marți, 9 februarie, unde acuma nu pot ajunge pentru că nu mă lasă să intru, îmi încalcă dreptul de a mă apăra”, a declarat George Simion pentru TIMPUL.

Amintim că, anul trecut, a avut loc o situație similară, George Simion fiind expulzat din Republica Moldova pentru 5 ani. Ulterior, această decizie a fost anulată.