Grevă generală la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Văsieni. Profesorii și părinții protestează față de închiderea clasei a X-a

Redacția Liber TV

Grevă generală la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, raionul Ialoveni. Reprezentanții instituției sunt nemulțumiți de ordinul Direcției generale educație Ialoveni prin care s-a decis desființarea clasei a X-a, întrucât ar fi un număr mic de elevi înscriși. Mai mulți profesori și părinți, în frunte cu primarul satului, au organizat un protest în fața Consiliului Raional Ialoveni, spunând că dreptul fundamental la educație al copiilor este încălcat. Președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistaru spune că ordinul respectă decizia Ministerului Educației și a îndemnat profesorii să revină în clase.

Conform ordinului emis de Direcția Educație Ialoveni, elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost excluși din rețeaua școlară, ceea ce ar însemna închiderea clasei respective în instituție pentru anul de studii 2023-2024. Profesorii și elevii spun că acest lucru contravine deciziei anterioare a Consiliului Raional Ialoveni, iar dreptul copiilor la educație este grav încălcat. Cadrele didactice spun că nu vor reveni în clase până problema nu va fi soluționată.

Părinții și profesorii au fost însoțiți de un avocat, care a declarat că va contesta decizia Direcției Educație Ialoveni în instanța de judecată.

Primarul localității Văsieni, Sergiu Candu, spune că profesorii activează în condiții de stres, iar elevii au siguranța zilei de mâine. Asta întrucât, clasa a X-a nu figurează în registrul electronic, notele nu pot fi introduse, iar viitorul tinerei generații riscă să fie compromis.

De altă parte, președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru spune că va convoca ședința Consiliului raional pentru a identifica soluții. La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Ialoveni își fac studiile aproximativ 200 de elevi.