Guvernul ar putea institui stare de urgenţă în mediu din cauza secetei hidrologice

Redacția Liber TV

Guvernul ar putea institui stare de urgență în mediu din cauza secetei hidrologice. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la TVR Moldova. Decizia urmează să fie luată, azi, la ședința cabinetului de miniștri.

Miercuri, la şedinţa Guvernului se va lua decizia privind situaţia excepională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului Mediului. Intervine situaţia de urgenţă pe agricultură reeşind din situaţia de urgenţă din mediu. La următoare şedinţă a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei şi vom permite agenţilor economici să aibă un acces mult mai uşor la apa din iazuri. Am început discuţiile cu băncile, firmele importatoare de imputuri şi care livrează aceste imputuri, cu Ministerul Finanţelor avem discuţii ca atunci când agricultorii vor prezenta un certificat de genul acesta să fie posibil de oprit penalizările, dacă au restanţe la plata impozitelor.”, a declarat Vladimir Bolea.

Acest lucru le va permite primăriilor să asigure populaţia cu apă potabilă, iar agricultorilor să aibă acces la apa din iazuri şi lacuri.

Între timp, Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă, iar la nivel de raioane funcţionează Comisiile pentru evaluarea pagubelor.