Guvernul Japoniei și PNUD au donat 18 automobile hibride și 125 de camere de corp Inspectoratului General al Poliției

Adrian Sirbu

Poliția va putea reacționa mai rapid în situații de urgență și asigura ordinea publică, datorită susținerii Guvernului Japoniei, care a oferit 18 automobile hibride și 125 de camere de corp. Echipamentele, în valoare totală de 870.000 de dolari, au fost procurate prin intermediul PNUD.

Donația contribuie la modernizarea serviciilor oferite de poliție, cu scopul de a spori securitatea comunităților din întreaga țară, asigurând intervenția promptă în localitățile îndepărtate.

Automobilele donate, de ultimă generație și special echipate, vor spori mobilitatea serviciilor de poliție. Camerele de corp, utilizate la scară largă de poliția din întreaga lume, sunt repartizate către 10 inspectorate raionale, care deservesc comunități cu un număr mare de refugiați din Ucraina, și anume la Anenii Noi, Bălţi, Cahul, Căușeni, Cimişlia, Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca și Ungheni. Dispozitivele vor contribui atât la responsabilizarea polițiștilor și a cetățenilor, cât și la documentarea încălcărilor de ordine publică și la colectarea de probe.

Încrederea dintre poliție și cetățeni este un semn distinctiv al unei democrații funcționale. Menținerea ordinii publice necesită o disciplină și o pregătire considerabilă. A face acest lucru într-un moment de criză, cu un război adevărat în țara vecină și un război hibrid în propria țară este considerabil mai dificil. Sperăm că purtarea camerelor de luat vederi va ajuta ca munca polițiștilor să fie mai sigură și mai eficientă”, a spus Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Reducerea timpului de răspuns al poliției la 15 minute până la sfârșitul anului 2024 este printre prioritățile Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, iar automobilele donate vor contribui la realizarea acesteia.  Datele pentru anul 2022 indică faptul că timpul de răspuns al poliției la un apel de urgență 112 a fost în medie de aprox. 26 de minute.

Întrucât ofițerii de poliție sunt adesea primii care răspund la urgențele de securitate comunitară, o parte importantă a efortului PNUD și a partenerilor noștri este de a susține Poliția Republicii Moldova să-și îmbunătățească și mai mult capacitatea de a contribui la siguranța și securitatea publică, de a preveni infracțiunile și violența și de a proteja drepturile omului. Echipamentul donat va ajuta polițiștii să reducă timpul de răspuns, să colecteze probe și să mențină ordinea publică, construind, în același timp, responsabilitate și încredere”, a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Parteneriatul de durată dintre PNUD, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției urmărește construirea încrederii publicului în poliție prin intermediul activității polițienești comunitare eficiente și a capacității îmbunătățite de aplicare a legii în mod profesionist și responsabil.

Prin parteneriatele solide și gesturile de solidaritate, Republica Moldova reafirmă hotărârea sa de a contribui la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, asigurând protecția securității umane și a refugiaților, în vederea abordării provocărilor multidimensionale actuale. Îmi exprim recunoștința față de Guvernul Japoniei și echipa de implementare a PNUD pentru suportul oferit. Echipamentul furnizat, inclusiv cele 18 unități de transport și cele 125 de camere de corp, vor permite Poliției să documenteze corespunzător încălcările ordinii publice și să prevină amenințările emergente la adresa siguranței rutiere”, a declarat Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne.

Mulțumim partenerilor noștri din cadrul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru colaborarea bilaterală continuă și suportul semnificativ oferit Poliției Naționale. Vă asigur că donația oferită va contribui substanțial la activitatea polițienească cotidiană și va spori gradul de siguranță în comunitate”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției.

Guvernul Japoniei și PNUD contribuie la sporirea securității umane în  Republica Moldova în cadrul a două proiecte, unul din ele finanțat prin intermediul Fondului Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Umană.