„Hristos s-a Înălțat!” Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

Ala Găină

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. Aceasta este o importantă sărbătoare creştină care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat s-a înălţat!”, iar în lăcașurile sfinte sunt oficiate servicii divine.

Înălţarea Domnului este sărbătorită în joia din săptămâna a VI-a după Paşti, la 40 de zile după Înviere. Mai multe localităţi din ţară prăznuiesc astăzi Hramul bisericii.

Pentru această zi gospodinele pregătesc bucate tradiţionale de Paşti, inclusiv cozonac și ouă roşii. Spre deosebire de Paști, când ouăle se înroșesc în Joia Mare, pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii. Este ultima zi din an în care se mai vopsesc și se împart ouă roșii. Ouăle se duc la Biserică, iar la sfârșitul slujbei se dau de pomană.

Potrivit cărţilor bisericeşti, după înviere Iisus s-a arătat apostolilor timp de trei zile, după care s-a înălţat la cer de faţă cu ei. Semnificaţia Înălţării nu este legată atît de fenomenul în sine, cât este o expresie a preamăririi cereşti a lui Hristos. „Învingând moartea, Hristos a început un nou mod de viaţă alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit şi aleşilor săi. La izbânda lui ia parte întreaga natură umană”, se arată într-una din Evanghelii. Iar în predicile lor preoţii afirmă că „spiritualitatea Înălţării se întemeiază pe speranţă”.

De sărbătoarea Înălţării Domnului sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri. Astfel, în unele regiuni în această zi se îngrijesc de sufletele celor adormiţi şi se organizează parastase la cimitire. Se spune că e bine în această zi să fie lăsaţi liberi caii, în unele zone joia de Ispas fiind numită şi Paştele cailor. Totodată, Ispasul este benefic pentru târguri şi afaceri care până acum nu au avut succes.