sursa foto:goolge.com

IMPORTANT// Decretul lui Dodon privind RETRAGEREA cetățeniei lui Băsescu a fost ATACAT la Curtea Constituțională

Vasile Cojocari

„Depunerea prezentei sesizări a fost determinată de ferma mea convingere că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al R. Moldova, mai nou și cetățean al ei. Mai mult ca atât, în calitatea mea de locuitor al raionului Hâncești, apreciez faptul implicării domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și țin minte acest ajutor”, a menționat Cobzac.

Potrivit deputatului liberal-democrat, „este datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu”.

„Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a CC, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte, fără o hotărâre judecătorească, încalcă prezumția nevinovăției”, argumentează Cobzac.

Amintim că la 3 ianuarie, anul curent, Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu. Ca reacție Băsescu a anunțat că caută cel mai bun avocat din Republica Moldova pentru a se judeca cu Dodon și a-și recîștiga cetățenia.