Importul de cereale va fi permis doar în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii

Adrian Sirbu

În următoarele 3 luni importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui, inclusiv sfărâmate va fi permis doar în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. O dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

Cererile de eliberare a licențelor de import vor fi examinate de către o comisie instituită din reprezentanții Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și exponenții organizațiilor profesionale pe produs.

Potrivit MAIA, măsura a fost luată pentru a stabiliza prețurile la cereale și a proteja producătorii locali. Astfel, este creată oportunitatea ca producătorii autohtoni să-și vândă recoltele depozitate și să obțină avantaje competitive.

Vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.