Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi permis doar în baza licenței eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Ala Găină

Legislativul a adoptat proiectul de lege care prevede licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase. Documentul a fost susținut în ambele lecturi de 75 de deputați.

Prin modificările la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător se propune ca importul de culturi cerealiere și oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, meslinul, floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, să fie permis doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Această prevedere va fi valabilă până la 31 decembrie 2024. La propunerea ministerului de resort, acest termen va putea fi extins cu cel mult 12 luni.

Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de persoanele juridice sau fizice care desfășoară următoarele activități economice: creșterea animalelor; fabricarea uleiurilor și grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Licența de import va fi eliberată gratuit. Persoanele care au primit licența de import nu vor avea dreptul să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate.

Potrivit autorului inițiativei legislative, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, acest proiect de lege are ca scop prevenirea prejudiciilor grave aduse fermierilor autohtoni de consecințele războiului din Ucraina și a situației în care fermierii nu-și vor putea valorifica produsele sau le vor valorifica la prețuri mai mici decât costurile de producție. De asemenea, autorul susține că există riscul că o parte importantă a fermierilor nu-și vor putea onora obligațiile contractuale încheiate cu furnizorii, să achite salariile angajaților sau ratele creditelor.

Proiectul de lege cu privire la licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.