În acest an pensiile ar urma sa fie indexate cu 6 la sută

Ala Găină

Anul acesta toate pensiile ar urma sa fie indexate de la 1 aprilie cu 6 la sută, a declarat directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă la TV8. Potrivit acesteia, situația va fi mai clară în luna martie, atunci când în funcție de Produsul Intern Brut, va fi luată o decizie.

„Ca de fiecare dată, noi, la 1 aprilie, facem indexarea tuturor pensiilor de asigurări sociale și ca urmare se majorează și alocațiile sociale de stat. Formula indexării nu este altceva decât inflația de la sfârșitul anului 2023. Conform indicatorilor pe care i-am primit în octombrie pentru a planifica bugetul pentru anul respectiv. Noi am planificat o indexare de 6 procente, dar indicatorul respectiv poate fi actualizat în luna martie. Legislația prevede o majorare de pensie și ea depinde de procentul creșterii PIB. Și acest procent de creștere, 50% din acest procent de creștere se aplică la pensia medie pe țară. Pensia medie pe țară este 3683 de lei. Așteptăm să ne informeze ministerul de resort dacă avem o creștere a PIB față de anul trecut”, a declarat Elena Țîbîrnă.

În prezent în Republica Moldova sunt 674 de mii de pensionari, iar acest număr se menține pe parcursul ultimilor trei ani.