De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 11 ore

Încă o biserică aderă la Mitropolia Basarabiei. Preotul din Stolniceni, oprit să oficieze slujbe sfinte

Ala Găină

Mitropolia Moldovei rămâne fără încă o biserică. Lăcașul sfânt „Acoperământului Maicii Domnului” din satul Stolniceni, raionul Hâncești trece în subordinea Mitropoliei Basarabiei. La scurt timp, Episcopia de Ungheni și Nisporeni a anunțat că parohul bisericii, preotul Alexandru Noroșean, a fost oprit de a oficia slujbe, „pentru neascultare şi nesupunere faţă de Biserica-Mamă”.

Anunțul privind părăsirea Patriarhiei Rusiei a fost făcut de Ion Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei.

Parohia întru Cinstea Acoperământului Maicii Domnului, din satul Stolniceni raionul Hancești a revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române. Acest sat a dat naștere Marelui Mitropolit, Antonie Plămădeală (n. 17 noiembrie 1926, Stolniceni, județul Lăpușna, Basarabia – d. 29 august 2005, Sibiu) Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, și mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005), teolog și scriitor, membru de onoare al Academiei Române”, a declarat preotul Ion Marian.

În urma deciziei luate, Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție. Episcopia de Ungheni și Nisporeni a anunțat într-un comunicat că preotul Alexandru Noroșean, parohul bisericii din Stolniceni „este oprit de a săvârși cele sfinte” și va fi caterisit la fel ca ceilalți preoți care au aderat la Mitropolia Basarabiei.

Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Stolniceni din raionu Hîncești, a fost oprit de a săvârși cele sfinte, pentru neascultare și nesupunere față de Biserica – Mamă, pentru părăsirea Eparhiei fără învoirea Episcopului locului și trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic și conform Sfintelor Canoane Bisericești. Slujbele, ierurgiile, sfintele Taine care vor fi săvârșite mai departe de către preotul Alexandru Noroșean nu sunt valabile, până ce nu va aduce pocăință și se va întoarce la Biserica Mamă”, se arată în comunicat.

Amintim că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 60 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat pentru Radio Moldova, secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.