De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 2 ore

Încă patru blindate Piranha, donate de Germania, au ajuns la Chișinău

Ala Găină

Ultimele patru blindate „Piranha – 3ˮ din cadrul programului de asistență din partea Republicii Federale Germane au fost transmise Armatei Naționale. Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber, a menționat că furnizarea acestor vehicule vine să îmbunătățească capacitățile de apărare ale Republicii Moldova și oferă țării posibilitatea de a contribui la securitatea internațională. Germania respectă pe deplin statutul de neutralitate al Republicii Moldova inclus în Constituție. Statutul de neutralitate nu exclude însă necesitatea de a putea să te aperi în cazul atacurilor din exterior, a menționat ambasadoarea la ceremonia de recepționare a vehiculelor blindate, transmite IPN.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău a menționat că prin această ceremonie se încheie oficial proiectul de îmbunătățire a mobilității militare pentru forțele armate ale Republicii Moldova. Ultimele patru vehicule transmise astăzi, împreună cu cele 15 vehicule deja livrate, vor completa implementarea unui acord semnat între ministere apărării din ambele țări la 12 noiembrie 2022.

„Sunt încrezătoare că cele 19 „Piranha – 3” vor contribui la îmbunătățirea capacității de mobilitate a forțelor armate ale Republicii Moldovaˮ, a spus diplomata.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că efectivul Batalionului 22 de menținere a păcii a fost instruit și certificat pentru a opera blindatele și pentru a le menține în stare de funcțiune. Militarii au avut posibilitatea să le folosească în cadrul îndeplinirii exercițiilor internaționale pe poligoanele din țară și pe deplin au apreciat calitatea acestei tehnici  militare care asigură un nivel înalt de mobilitate, de protecție.

Anatolie Nosatîi a mai spus că Republica Moldova este angajată într-un proces de sporire a capacităților de apărare. Armata Națională investește în tehnică și în efectiv pentru a asigura capacitatea de apărare a statului în contextul provocărilor de securitate din regiune.

Colaborarea moldo-germană în domeniul militar a început în martie 2003, odată cu semnarea Acordului interministerial de colaborare în domeniul apărării.