Încă peste o mie de consumatori din raionul Rezina rămân fără lumină

Adrian Sirbu

Premier Energy Distribution a reușit realimentarea tuturor consumatorilor afectați de intemperiile din ultimele zile, iar 1328 de consumatori din raionul Rezina urmează a fi reconectate imediat ce RED-Nord va reuși să modifice schema de alimentare. Ministerul Energiei a menționat că pe tronsoanele spre cele 5 localități există multiple rupturi ale conductoarelor și piloni avariați. În noaptea trecută, 1251 de consumatori din zona de nord au fost reconectați la rețea, transmite IPN.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a vizitat localitățile cele mai afectate de intemperii din raionul Orhei. Oficialul a inspectat impactul poleiului şi vântului puternic asupra rețelelor şi a discutat cu responsabilii operatorului sistemului de distribuție soluții sistemice pentru reducerea timpului de reconectare a consumatorilor în cazul accidentelor provocate de fenomene meteo extreme.

Am simțit pe pielea mea ce înseamnă temperaturi de minus 14 în câmp deschis. Le sunt extrem de recunoscător specialiştilor care, în aceste zile, pe frig şi vânt, au lucrat pentru ca toți consumatorii să beneficieze de lumină şi căldură, nişte lucruri pe care ne-am obişnuit să le avem fără a ne gândi cum ajung ele în casele noastreˮ, a declarat ministrul Energiei.

În total, circa 80 de mii de consumatori au rǎmas fǎrǎ energie electricǎ urmare a consecințelor provocate de ciclonul din zilele trecute. Din cauza poleiului/chiciurii și gheței depuse pe liniile electrice aeriene şi copaci, dar şi a temperaturilor scăzute, anumite zone din țarǎ în continuare se aflǎ sub riscul de a fi afectate de ruperea conductoarelor.