Produsele alimentare expirate.

Îngrijorător! Mâncarea gata preparată stă expirată în vitrinele a zeci de magazine

Ariadna Bulat

Pe parcursul lunii decembrie, medicii de la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău au verificat 31 de magazine. 

Specialiștii au depistat un șir de nereguli! Iată care sunt acestea! Potrivit Centrului de Sănătate publică din Chişinău, în urma verificărilor au fost depistate aproape 350 de kilograme de bucate preparate în supermarkete pe care nu era indicat termenul de valabilitate şi provinienţa produselor. Astfel, angajaţii magazinului nu au putut explica de unde au procurat peştele sau carnea, din care au preparat mâncarea, raportează publika.md.

Aproape 70 de kilograme de produse gata pentru consum erau cu termenul de valabilitate expirat. Mai mult, medicii de la sănătate publică susţin că în unele magazine, bucătarii preparau mâncarea fără mănuşi şi în condiţii insalubre, totodată, foloseau produsele biodistructive neomologate de către Ministerul Sănătăţii. Încălcările nu se opresc aici, unii angajaţi care prepară aceste bucate nu au trecut un control medical. Astfel, în urma verificărilor, autorităţile au eliberat 20 de prescripții sanitare pentru înlăturarea încălcărilor depistate.

Inspectorii au întocmit 18 procese-verbale pe numele administratorilor supermarketurilor, care riscă amendă de până la patru mii de lei.

Totodată, au fost întocmite nouă procese verbale pe numele unor persoane responsabile, care s-au ales cu amendă de până la  400 de lei pentru încălcarea regulilor şi a normelor sanitar-igienice, dar şi amendă de 4.000 de lei pentru angajarea personalului fără examen medical.