muzeu

Interpreții noștri în turneul din Marea Britanie

Tatiana Beșliu

O parte din trupa Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova, împreună cu alți colegi de breaslă din Ucraina, în prezent se află într-un turneu în Marea Britanie. Nu este pentru prima dată când aceștia merg să concerteze în țările din Europa. Turneul durează aproximativ trei luni. De data aceasta ei prezintă spectacolele „Aida” și „Nabucco” de Giuseppe Verdi și „La bohème” de Giacomo Puccini, ne relatează soprana Cristina Goncearova.

Scurt istoric:

„Nabucco” este a III-a operă lirică a lui Giuseppe Verdi. Libretul: Temistocle Solera. Premiera mondială: 9 martie 1842 la Teatro alla Scala din Milano. Premiera la Chișinău: 16 octombrie 1992, la Opera Națională a Republicii Moldova. Premiera operei „Nabucco” la Teatro alla Scala din Milano a cunoscut un succes extraordinar. 

„La bohème” de Giacomo Puccini. Libretul: Giuseppe Giacosa și Luigi Illica. După romanul lui Henri Murger „Scénes de la Vie de Boheme”. Premiera mondială: 1 februarie 1896 la Teatrul Regio din Torino. Premiera la Chișinău: 11 octombrie 1977, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă și Balet. Premiera operei „La bohème” la Teatrul Regio din Torino a avut succes la public, însă critica oficială de la început a fost destul de ostilă.

Aida de Giuseppe Verdi. Libretul: Antonio Ghislanzoni. Premiera mondială: 24 decembrie 1871 la Teatrul Khedivial de Operă din Cairo. Premiera la Chișinău: 18 martie 1966, la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă și Balet. Premiera versiunii curente: 25 iunie 2005, la Teatrului Național de Operă și Balet. Bazată pe subiectul original al arhiologului francez Auguste Mariette. Mariette trimisese o schiță a libretului despre subiectul egiptean lui Camille du Locle, directorul Opéra-Comique din Paris. Acesta i-o transmisese lui Verdi, care rămăsese încântat de subiect.

Deși este o experiență solicitantă, totuși, este extrem de plăcută, datorită noilor orașe pe care interpreții au posibilitatea să le cunoască și datorită contactului direct cu publicul din diferite culturi și pe diverse scene.

Astfel au reușit să viziteze orașele din Regatul Unit: Bradford, Bristol, Sheffield, Blackpool, Londra, Oxford, Woking, Brighton, Aylesbury, Malvern, Watford, York, Liverpool, Glasgow (Scoția), etc.

Cristina Goncearova a mai participat și în alte turnee europene, cunoscând frumoasele orașe și scene din Spania, Germania și Elveția.

Ce a scris presa britanică despre turneele anterioare, puteți afla aici și aici.

Iar noi, cu drag îi salutăm de acasă și le dorim spectacole reușite, public frumos la chip și la suflet și drum bun spre casă!