Primii gogoși americani din Moldova

Interviu cu Radu Rotari – primul realizator de gogoși americani din Moldova

Gabriela Sargo

Cum ți-a venit ideea de a deschide la noi, acasă, o afacere de gogoși americani?

Cu mult timp în urmă a venit această idee, pe când eram în SUA. După ce am analizat ofertele de pe piață, mi-am dat seama că este o idee bună și trebuie realizată.

Știu că de la 16 ani te-ai dedicat mai multor activități. De ce anume te-ai oprit la gogoși?

Pentru că îmi place să gătesc, în special copturi, iar gogoșii îți mai oferă și șansa să-ți pui imaginația în aplicare și să faci fiecare gogoașă într-un mod individual. 

În prepararea gogoșilor te ghidezi după o rețetă tradițional americană sau după alta?

Rețeta am inventat-o singur, adică îmi aparține în întregime. Am primit unele sfaturi, deoarece nimeni nu cunoștea modul de preparare în întregime. Iar după ce am încercat rețeta, mi-am dat seama unde am greșit și ce trebuie să schimb, m-am învățat din propriile greșeli și din ce în ce iese mai bine.

Tu cât de des mănânci gogoși?
Ori de câte ori îmi vine pofta, când nu îmi iese, când ceva am greșit în prepararea sau ornamentarea lor. Însă asta se întâmplă rar, deoarece gogoșii pe care îi prepar sunt pentru vânzare, dar nu pentru propriul consum.

Cum e să deschizi o afacere de patiserie în Moldova?

La acest capitol chiar e dificil, deoarece statul nu oferă susținere, băncile nu oferă credit de împrumut pentru afacere, nici granturi, nimic. Eu sunt gata să iau un credit, însă nu-l pot obține, adică dacă nu ai bani, nu ai nici afacere, iar din cauza acestor bariere, afacerea mea șchiopătează.

În ce mod s-a schimbat viața ta după deschiderea acestei afaceri?

Nu dispun de timp liber, practic deloc. Atunci cÂnd nu prepar gogoși, merg la livrări, seminare culinare și altele. Am o zi liberă în săptămână și aia e relativă.

Cum vezi afacerea ta peste 5 ani?

În primul rând, într-un local luminos, în al doilea rând vreau să fac și alte tipuri de donuts-uri, o echipă de oameni cu care să preparăm și să livrăm donuts-uri și ca afacerea mea să devină cunoscută în toată Moldova.