INTERVIU// Daria Capațîna: „Deși locuiam în unul dintre cele mai scumpe orașe din Spania, bursa, pe care o primeam, îmi ajungea pentru chirie, haine, alimente și pentru călătorii”
- Daria, ești studentă în anul III, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM. De ce ai ales această facultate?
- Îmi doream de mică să fac jurnalism. Îmi plăcea să cunosc oameni noi și povești de viață inedite. Când am finalizat liceul, mama m-a îndemnat să optez pentru Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM. Așa și am făcut, luând în considerație palmaresul succeselor și oportunităților pe care le oferă această universitate.
- Ce părere ai despre calitatea studiilor și despre profesionalismul cadrelor didactice de la această facultate?
- Le poziționez la un nivel foarte înalt: profesorii sunt competenți, iar calitatea studiilor este un factor la care pot contribui enorm și studenții.
- În acest context, de ce ai optat pentru un schimb de experiență într-o altă universitate și în altă țară?
- Pentru că am luat și am dat tot ce am avut mai bun, atât timp cât am studiat aici, pentru că am avut nevoie să văd ce se face în altă țară. Este vorba despre curiozitatea și despre setea de a îmbrățișa o nouă cultură și o nouă abordare privind procesul de studii. În plus, cât de bine nu ar fi acasă, mereu este loc pentru mai bine, pentru mai mult. Așa că am simțit nevoia unei provocări capabile să-mi testeze abilitățile de acomodare, de comunicare, precum și toleranța.
- Fiind studentă la Universitatea de Stat din Moldova, ai putut beneficia de o bursă de mobilitate Erasmus+. Ce presupune acest program?
- Pe de o parte, acesta presupune o șansă la schimbare, multe eforturi, nopți nedormite și dorința de a avansa, de a descoperi. Pe de altă parte, chiar dacă programul Erasmus este implementat de ani de zile, te mai confrunți și astăzi cu o mulțime de obstacole. Trebuie mereu să îi tragi pe toți de mâneci pentru a obține informații, să-i bați la cap cu întrebări, la care în mod normal, trebuie să ai răspunsurile inițial. În ciuda acestor momente, mă bucur de posibilitatea pe care am avut-o semestrul precedent, cea de a face studii peste hotare. Eram singură într-un orășel din Spania, unde la întrebarea ,,De unde ești”, răspundeam cu mândrie ,,din Moldova”. Citind în privirea interlocutorului semne de întrebare, adăugam: ”O țară ca o gură de rai, între România și Ucraina”.
- Cine te-a îndemnat să aplici la acest program?
- EU! Am fost unica cu dorința și cu inițiativa, ba mai mult, părinții au aflat după ce am fost acceptată de către Universitatea Deusto, care a fost universitatea mea gazdă pentru câteva luni.
- Care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinească un student pentru a putea beneficia de o asemenea mobilitate academică?
- Să cunoască limbi străine, să învețe bine, să dețină competențe interculturale și să fie dornic de a savura noi experiențe, de a cunoaște oameni, foarte mulți oameni.
- De ce, anume tu, ai meritat această bursă?
- Pentru că anume eu am vrut acest lucru și nu e un secret că am depus eforturi mari și am studiat mult pentru a merita.
- De ce ai optat pentru Spania?
- Când am depus actele, aveam de ales între România și Spania, iar eu mi-am făcut alegerea. M-am simțit atrasă de cultura spaniolă: unde joi se sărbătorește, vineri nici vorbă, sâmbătă la fel, iar duminica totul e închis; se mănâncă de 5 ori pe zi, se dansează până ard tălpile. Sunt mai multe sărbători, decât zile de lucru, iar fiecare zi de lucru conține –SIESTA (2 ore pentru somn la amiază), plus, locuiam la poalele munților și la cinci minute distanță de mare.
- Înainte de a pleca la universitatea gazdă, ai făcut cursuri speciale, privind studierea limbii spaniole?
- Am făcut 14 ore de spaniolă, apoi aici am făcut un test de plasament și am sărit două nivele. A urmat un curs intensiv de două săptămâni și am continuat procesul de studiere a limbii în Țara Bascilor. Mi-a reușit.
- Ți-ai făcut studiile la Universitatea Deusto. În ce limbă se desfășura procesul de învățare?
- Pentru că nu-mi plac căile ușoare, mi-am ales să fac trei cursuri în spaniolă și două în engleză. Am susținut examenele pe cele mai bune note din grupă.
- În cât timp te-ai adaptat la noile condiţii?
- La tot ce e bine ne adaptăm, de obicei, fără să observăm! Am fost primită cald, am susținut examenul de intrare cu brio și deja am început orele ordinare. Este o plăcere să faci ore cu studenți din toate colțurile lumii și cu profesori foarte atenți la necesitățile acestora, dar și mai mare e plăcerea interschimbului cultural după ore – pe plajă sau la munte.
- Ce-ai găsit la Universitatea Deusto şi nu ai găsit acasă?
- Acasă am găsit tot de ce am avut nevoie: profesori calificați, oportunități, proiecte, conferințe și am beneficiat la maximum de toate acestea. Totuși, în Universitatea Deusto am găsit o instituție superioară de învățământ, în care se investește continuu la nivel de comodități. Aici am găsit la mijlocul unui curs de două ore întrebarea unui profesor: ,,Cine vrea o pauză? Să bem o cafea, apoi revenim să facem ceea pentru ce suntem creați: să învățăm, eu de la voi și voi de la mine!”
- Ce discipline ai studiat acolo?
- Pe lângă cursurile de spaniolă și de limbă bască, am studiat elaborarea mesajelor web, comunicarea organizațională, comunicarea interpersonală și arta patrimoniului cultural spaniol.
- Cu ce era dotată o sală de curs obișnuită?
- Cu o tablă enormă, care aproape nu simte urmă de cretă, computere, proiector. Nici nu îmi amintesc când ultima oară am văzut vreun student scriind în caiet, toți își aduceau laptopurile și lucrau la ore. De la început mă deranja sunetul tastelor, dar ușor m-am acomodat.
- Cum arată o bibliotecă de la Universitatea Deusto?
- O bibliotecă enormă, total computerizată, toată din sticlă și era ca un fel de grădină botanică cu camere speciale pentru patru sau pentru șase persoane, dedicate lucrului în grup.
- Prin ce Universitatea Deusto se individualizează?
- Prin activitățile extracurriculare pe care le propune. Mă refer la călătorii. Am fost la Madrid, la Barcelona, pe insula Ibiza, în Franța. La fel îmi mai plăceau zilele de marți, când la bufet se organiza, de către departamentul ”Cultură”, expoziții de fotografie, de pictură ale studenților sau concerte, chiar și de caritate. Este o universitate unde toate copiile la xerox se fac gratis și unde poți admira lâmâi și portocali în campus.
- Acasă făceai ore de teatru, făceai voluntariat atât la Ong-ul pe care l-ai înființat, cât și-n domeniul jurnalismului. Acolo la ce activităţi erai conectată?
- Întrucât Spania mi-a oferit posibilitatea, am practicat activități absolut noi pentru mine: ski, hipism, salsa, yoga și înot. Acolo am continuat să fac fotografii și să scriu versuri.
- Spania este o țară – participantă la program cu costuri medii de trai. O bursă lunară, în valoare de 800 de euro, îți acoperea toate cheltuielile?
- Așa este, îmi acoperea toate cheltuielile depășind limita de ,,strict-necesar” sau ,,cum să nu mor de foame până luna viitoare”. Deși locuiam în unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, San-Sebastian fiind un oraș turistic, din bursa pe care o primeam îmi puteam procura alimentele necesare, hainele de care aveam nevoie. În fiecare săptămână, vineri seara mergeam la unul dintre restaurantele din oraș pentru a încerca bucatele locale. Sâmbăta participam la diverse cursuri (de surf, de exemplu), iar duminica organizam mini-excursii prin orașele din apropiere.
- Din septembrie vei beneficia de un schimb de experienţă la Bruxelles. Ce aşteptări ai?
- Prefer să nu am așteptări, pentru că astfel nu am parte nici de dezamăgiri. Mă aștept, totuși, să ofer la maximum ce pot și să beneficiez la maximum de ce mi se va oferi, după cele două săptămâni de integrare în procesul de studiu. Vreau să îmi fortific abilitățile în domeniul IT și tehnologii de filmat, întrucât universitatea, la care voi studia, beneficiază de tehnologii la ultimul strigăt al evoluției. Și, desigur, intenționez să continui studierea limbii franceze ca să mă integrez mai ușor în lumea francofonă, să fac parte din ea.
- De ce un student trebuie să aplice la un program de mobilitate academică?
- De ce să nu aplice? Dacă un student simte necesitatea de a afla și de a experimenta ceea ce se face într-o altă țară, într-o altă cultură, mobilitatea academică este o oportunitate perfectă.