#bolnavădedor

Interviu în EXCLUSIVITATE cu trei oameni talentaţi şi #Bolnavidedor

Beatrice Dornean

Cum aţi găsit aşa om talentat cum e Corina?

Călin – Primul punct care ne-a unit pe mine şi Corina a fost o imagine cu o poezie, căreia cineva i-a dat share pe facebook şi mie foarte mult mi-a plăcut și m-a impresionat. Eu fiind o fire romantică, sentimentală, mi-am dorit să văd mai multe şi intrasem pe pagina ei. Am luat legătura cu Corina, scriindu-i direct. Pentru prima dată vorbeam doar de nişte workshop-uri cu femei unde să se vorbească despre bărbaţi, iubire, trădare, dezamăgire, dor, însă până la urmă am ajuns la ideea că trebuie să lansăm o carte. Eu fiind atât de impresionat mi-am dorit ca toţi din R. Moldova să aibă această carte, să o citească şi să fie la fel de impresionaţi cum am fost şi eu.

Cum v-a reuşit să colaboraţi cu poeta Corina Bezdîga fiind la Braşov, iar voi aici, la Chişinău?

Călin Fiind în era informaţiei şi a tehnologiile informaţionale, prin facebook şi skype am colaborat şi am vorbit chiar până în ultimele momente.

Corina – La un moment, procesul mi-a scăpat de sub control, pentru că ne-am trezit brusc într-o euforie şi într-o sărbătoare totală, adică toată lumea era interesată de carte, iar noi eram mai entuziasmaţi decât ei şi oarecum speriaţi de ce se întâmpla.

Să înţeleg că voi v-aţi ocupat de promovarea cărţii aici, în Republica Moldova?

Călin – Noi am început promovarea Corinei ca personalitate, scriitoare şi ca bloggeriţă şi la urmă deja a fost ideea cu cartea, pentru că mai întâi de toate trebuie să fie cunoscut numele ei, iar după aceea numele cărţii. Îmi pare rău că noi am fost limitaţi în timp şi am fost obligaţi să facem repede tot acest proces. 

#bolnavădedor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cui a fost ideea acestui titlu ?

Călin – Ideea titlului a fost a Corinei. Dar în general cuvântul „dor”, din câte eu cunosc, nu se traduce în nicio limbă, este doar în limba română.

Corina – Eu iniţial am avut o altă denumire pentru cartea aceasta, era ceva în engleză „Sweet disaster” , însă mi-am dorit să fie în română şi am răsfoit prin versurile mele şi asta am găsit-o din prima şi a rămas aşa, adică mi s-a părut foarte sugetiv.

Corina, nicio poezie de a ta nu are titlu. De ce?

Corina – Da, aşa este, cartea aceasta e altfel şi nu am pus accent pe aspectul ăsta, eu nu le-am dat niciodată titlu de când le-am scris şi am preferat să rămână aşa. Nu am vrut un titlu care să reprezinte poezia în vreun fel și în plus, unele versuri sunt destul de scurte şi chiar nu aveau nevoie de titlu.

Roman – E ceva mai specific ca şi versuri de sunt aşa nişte frânturi de rânduri. Dar ne bucurăm că în final s-a primit ceva frumos şi original.

Călin – Fiind perfecţionişti, la început era ideea că trebuie să fie titlu, asta fiind primordial, că trebuie să fie o ordine de 4-5 rânduri. După aia am înţeles că succesul şi toată starea care se redă este datorită simplităţii şi datorită modului în care este, pentru că e simplu redat şi în acelaşi timp orice persoană poate să se regăsească.

Puteţi să îmi vorbiţi mai mult despre coperta cărţii?

Roma – Coperta a fost destul de interesantă şi a avut un proces destul de lung, pentru că iniţial ne gândeam că va fi mult mai simplu şi mai uşor. A trebuit să fie şi un echilibru între imagine, text, culori etc. Noi am combinat mai multe idei care le aveam și până la final am reușit să transmitem „Bolnava” asta de dor prin imagine şi prin ilustraţiile care au fost folosite.

Călin – Ideea e că aceste buze sunt neutre pe copertă şi ele trebuie să fie completate cu emoţiile persoanei care o citeşte. Ochii sunt oglinda sufletului şi aceștia redau cel mai bine emoţiile şi din acest motiv am decis ca pozele să fie neutre.

#bolnavădedor

 

V-aţi aşteptat să aveţi aşa un feed-back pozitiv din partea publicului?

Călin – Sincer, da. Acesta a fost scopul şi aşteptările noastre. Feed-back-urile vin atunci când persoana e mulţumită, intrigată, impresionată sau curioasă, nu e o chestie tehnică, ci o chestie emoţională. Cel mai greu e să provoci emoţiile şi starea persoanei respective, iar asta e mai mult datorită Corinei cu starea care o redă prin poeziile sale.

Roman – Scopul nostru era să împachetăm frumos toate acestea şi să transmitem cât mai clar mesajul care vor să transmită poeziile, prin copertă, design, prin postările de pe facebook.

#bolnavădedor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce aţi simţit atunci când aţi văzut-o pe Corina emoţionată în faţa unui public care a venit la lansarea cărţii?

Călin – Dacă e să fiu sincer, eu tremuram împreună cu ea, ea fiind pe scenă eu fiind în spate iniţial. Am retrăit împreună şi am trăit toate momentele, emoţiile şi toate senzaţiile acestea împreună. Până la urmă eu cred că ne-a reuşit.

Roman – Noi am trăit nişte emoţii mai ample, pentru că noi ne-am făcut griji mai mult de partea organizatorică, ca să fie totul ok şi să meargă totul bine.

Corina- Băieţii au avut grijă de tot. Eu aveam grijă de mine şi poeziile mele, iar ei aveau grijă de tot evenimentul şi de urmările acestuia. Erau mai implicaţi şi mai îngrijoraţi ca mine.

#bolnavădedor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce puteţi să le spune-ţi cititorilor despre cartea „Bolnavă de dor”?

Călin – Eu aş începe cu ideea că în spatele fiecărui învingător stă o femeie, care îi spune „am încredere în tine”. Iar sfatul meu şi dorinţa mea este ca, femeile ce vor citi această carte să se regăsească, să devină regine, să devină puternice, şi să îi facă pe bărbaţii lor învingători. Doar datorită lor, noi reuşim să schimbăm lumea aceasta şi să facem lucruri extraordinare, să învingem, să câştigăm şi să fim fericiţi.

Roman- Să o urmărească pe Corina pentru că scrie fain, scrie frumos, scrie de viaţă, de emoţii, pasiune şi asta e cel mai important. Să îşi creeze nişte valori corecte, şi să se axeze pe dor şi iubire.

După „Bolnavă de dor”, ce surprize ne mai pregătiți?

Corina Eu cred că deja în toamnă, dacă ne organizăm bine, pentru că tot am vorbit despre părinţi şi am văzut că a fost frumos şi am emoţionat, o să am un manuscris gata ca să facem o altă lansare. Că tot ai întrebat de prietenia noastră, îţi zic eu sigur că o să dureze  o veşnicie şi că vom fi la fel de uniţi, pentru că împreună oamenii deştepţi, dornici, pasionaţi şi talentaţi fac lucruri foarte frumoase. Eu singură nu aş fi reuşit, drept dovadă că nu am reuşit până acuma fără ei. Contează foarte mult să cunoşti omul potrivit în locul potrivit şi în momentul potrivit, iar mie nu îmi pare rău că nu s-a întâmplat asta mai devreme, e perfect acum când s-a întâmplat.

Călin- Eu am o plăcere nebună faţă de oamenii pasionaţi, care fac lucruri extraordinare în condiţii extraordinare, deci aşa oameni pe care am ocazia să îi cunosc în viaţă eu nu vreau să îi pierd nicioadată şi eu vreau să fiu alături de ei şi să fim prieteni.

Roman – Eu aş spune cititorilor să o urmărească pe Corina pe pagina ei şi pe profilul de facebook, pentru că sunt pregătite multe surprize. Fiţi cu ochii pe noi!

#bolnavădedor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LiberTV vă mulţumeşte pentru acest interviu de suflet. Vă dorim mari succese şi fie ca toate obiectivele stabilite să obţină conturul realităţii cu succes.